• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković: NBS sad sprečava rast dinara

Guverner Jorgovanka Tabaković kaže da NBS neće dozvoliti velika pomeranja deviznog kursa i ističe da se kupovinom deviza sada sprečava preveliko jačanje dinara.

"Na stabilnost dinara uticala je restriktivna monetarna politika, povećana ponuda deviza zbog odobravanja devizno indeksiranih subvenicionisanih kredita i doziranje likvidnosti", rekla je Tabaković na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora o uslovima poslovanja u Srbiji.

Centralna banka je, kako je istakla, u avgustu poslednji put prodala devize da bi uticala na devizni kurs, a juče je kupila devize da bi sprečila preveliko dnevno jačanje dinara, što će, verovatno, i danas uraditi i tako ojačati devizne rezerve.

Tabakovićeva je ocenila da su "nedopustivi komentari" da postoje dojave iz NBS koliki će kurs biti narednog dana i da "svi koji pokušavaju da nađu pukotinu u saradnji unutar tima NBS ili šum između Vlade i NBS troše energiju uzalud".

Inflacija u Srbiji će ove godine, kako je rekla, biti oko 12 odsto, a NBS očekuje da će se sredinom 2013. vratiti u projektovane okvire.

Tada će privrednici, po njenim rečima, moći da lakše planiraju svoje poslovanje.

"Postoje generatori inflacije na koje NBS ne može da utiče, a to je robno kreditiranje, iznuđeno plaćanje i finansijska nedisciplina, odnosno postojanje monopola i kartela i dugih rokova plaćanja", istakla je guvernerka NBS.

(Beta/Foto: Beta, Milan Obradović)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image