• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Balkanske privrede tonu u minus

Procena ekonomske perspektive zemalja Balkana, po izveštaju o traniziciji za tekuću godinu, je pesimistična i, u odnosu na jun, njihove privrede idu naniže ili stagniraju, izjavio je predstavnik EBRD Piter Senfi.

U Srbiji se do kraja godine predviđa recesija od jedan odsto, a u Hrvatskoj i do dva odsto, rekao je Senfi na otvaranju treće Medunarodne konferencije o prehrambenoj industriji koja je okupila 150 najuticajnijih ljudi tog resora iz celog regiona.

Smatramo da će u 2013. godini biti ostvaren umeren rast, kazao je Senfi i dodao da će EBRD uskoro predstaviti izveštaj o tome.

Božidar Djelić, član savetodavne grupe EBRD "Od tranzicije do tranzicije", rekao je da su dubina i trajanje ekonomske krize pogrešno ocenjeni.

Dejlić je naveo da će zemlje Zapadnog Balkana ostati van EU do kraja ove decenije što će dovesti do političke izolovanosti i neuključivanja u integrativne procese.

Po rečima Djelića, novembra će u EU biti reči o zajedničkom budžetu za period 2014-2020. u kojem će biti "nešto novca" za reforme u zemljama-kandidatima.

"Za poljoprivredu (u tim zemljama) neće biti skoro ništa do kraja decenije. Hrvatskoj će sredstva za agrar biti povećavana iz godine u godinu, tako da će Hrvatska čija je poljoprivreda tri puta manja od poljoprivrede Srbije, imati 2,5 puta više", ukazao je Djelić.

Kada se uračunaju demografski elementi, obrazovni, geopolitički i ostali faktori nastaje "rebus koji je veoma teško rešiti makar neko bio i najbolji političar", rekao je Djelić.

Djelić je kao rešenja za lakše prevazilaženje krize u poljoprivredi naveo jače integrisanje regiona, oslanjanje na zajedničke interese i perspektivu što je uslov da se poveća konkurentnost.

Po njegovim rečima, Srbija mora obezbediti garanacije za izvoz dve - tri najperspektivnije grane, nastojati da dobar deo penzionera nađe neku vrstu aktivnosti i da zaposli bar po jednu osobu iz višečlanog
domaćinstva u kojem niko ne radi.

Direktor Infoarene Tomislav Gavaci rekao je da je cilj konferencije koju organizuju ta hrvatska kompanija i EBRD - kao najveći kreditor i investitor na Balkanu, razvoj celog regona i društva kroz ublažavanje krize, razvoj potencijala, podsticanje investicija i regionalne saradnje i usmeravanja ka trećim tržištima.

Predstavnik Agrobiznis tima EBRD Miljan Ždrale ocenio da će se region Jugoistočne Evrope oporavljati sporije od ostalih i da je skup važan stoga što će učesnici nastojati da daju odgovore na ključna pitanja koja zabrinjavaju zbog prolongirane krize.

Po njegovim rečima, EBRD na region gleda kao na strateški važan za tu banku i za EU.

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić ukazao je na važnost saradnje sa EDBR uz podsećanje da su mu pre 10 godina zahtevi te institucije u kojoj nije bilo sluha za proizvodnju šećera, ni za kupovinu zemljišta, izgledali previše komplikovani i birokratski.

"Proći kroz tu proceduru danas je mnogo lakše. Od kada smo klijenti EBRD, mnoge stvari nam idu lakše, a vrata dugih institucija nam se lakše otvaraju", rekao je Kostić.

Učesnici konferencije će razgovarati i o tome kako će izgledati regionalno tržište po ulasku Hrvatske u EU juna iduće godine, šta donosi ubrzana liberalizacija uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU u Srbiju, kako da Jugoistočna Evropa bude pogodnija za investitore, kako urediti odnose CEFTA i EU.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image