• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova Agrobanka spasila srpsko bankarstvo

Prema rečima bivšeg premijera, Nova Agrobanka je formirana kako bi se sprečila panika koja bi nastala posle gašenja Agrobanke.

Bivši premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je Nova Agrobanka osnovana namerno u petak, 25. maja, kao banka za posebne namene-bridž banka, koja je preuzela sve obaveze i deo potraživanja Agrobanke, kako bi se izbegla panika I omogućilo građanima da sutradan nesmetano plaćaju račune i
podižu novac sa bankomata.

Početkom marta 2012. godine prinudna uprava Agrobanke je u svom redovnom izveštaju o stanju u banci upozorila da je za dva meseca Agrobanka izgubila oko 64 miliona evra depozita i da se taj trend nastavlja, navodi se u autorskom tekstu Cvetkovića koji je objavio Novi magazin.

Konstatovano je, naveo je Cvetković, da je nedostajući kapital banke 275 miliona evra po završnom računu, odnosno 320 miliona evra po prinudnoj upravi.

Kapital banke bio je u stalnom padu i već u tom trenutku bio je negativan, pa se već tada moglo pretpostaviti da će Narodna banka Srbije (NBS) takvoj banci oduzeti dozvolu za rad, te se započelo sa pripremama za formiranje bridž banke.

Tajming i visoki stepen diskrecije bili su ključni za ovu fazu. Naime, nije se smelo dozvoliti da javnost sazna da je banka u velikom problemu i da država nema dovoljno sredstava da pokrije sve depozite ukoliko dođe do stečaja banke, objasnio je bivši premijer i ministar finansija.

To bi, kako je ocenio Cvetković, izazvalo potpuni pad poverenja u bankarski sektor Srbije i moglo bi da dovede do naglog povlačenja depozita i iz drugih banaka.

Cvetković je objasnio da je pravilo da se sve aktivnosti od strateškog značaja za jednu sistemsku banku vrše maksimalno promptno i da se tretiraju kao službena tajna, kako se "virus" ne bi proširio na ostatak bankarskog sistema.

Centralna banka 25. maja 2012. godine donosi rešenje o oduzimanju dozvole za rad Agrobanci i Agencija za osiguranje depozita (AOD) uvodi administrativnu upravu.

Taj datum je izabran namerno jer je padao u petak, sa idejom da sutradan, u subotu, sve bude završeno i tako se izbegne panika. Odmah posle toga održana je sednica UO AOD na kojoj je doneta odluka da se osnuje banka za posebne namene - bridž banka, rekao je Cvetković.

Prilikom osnivanja na Novu Agrobanku, čiji je jedini vlasnik država Srbija, prenete su sve obaveze i deo
potraživanja Agrobanke, u cilju obezbeđenja kontinuiteta poslovnih aktivnosti Agrobanke i zaštite interesa svih njenih deponenata i drugih poverilaca.

Na ovaj način, obezbeđena je sigurnost svih depozita, uključujući ukupnu štednju građana, kao i sredstva ostalih poverilaca, u punom iznosu, što je od posebnog značaja za građane i privredu, ali i za očuvanje finansijske stabilnosti.

Dan ranije, Vlada Srbije je donela odluku o emitovanju obveznica u vrednosti od 80 miliona evra za potrebe AOD, odnosno za sanaciju banke, podsetio je Cvetković.

Ova sredstva bila su pre svega namenjena za pokrivanje depozita koji su u prvim danima formiranja nove banke nastavili da se odlivaju.

Uz to, AOD je u novu banku uneo osnivački kapital od pet miliona evra i još 20 miliona evra za nesmetani rad banke, dodao je Cvetković.

Za manje od 24 sata formirana je nova banka i sutradan, u subotu negde oko 15 sati građani su mogli nesmetano da plaćaju račune i podižu novac sa bankomata, istakao je Cvetković.

Moram reći da ni ovih 100 miliona, koliko je upumpano u Novu Agrobanku, nije trošak za državu, jer su ta sredstva korišćena za izvršenje obaveza banke prema deponentima.

Bridž banka je privremena banka stvorena da se kupi vreme I zaštite svi deponenti i klijenti i ona može postojati samo šest meseci, rekao je Cvetković.

Cvetković je zaključio da što pre treba doneti strategiju I ući u proces stvaranja zdrave banke, bilo kroz
dokapitalizaciju, spajanje sa nekom drugom bankom ili korišćenjem neke treće, povoljnije opcije ako se pojavi.

(Fonet Foto Tanjug Rade Prelić)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image