• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa rezanim duvanom pakla i triput jeftinija

Poskupljenje cigareta mnoge strastvene pušače u Srbiji nateralo je da pređu na rezani duvan sa kojim je pakla, prema računici prodavaca, i trostruko jeftinija.

Duvan se na pijacama u Srbiji, zavisno od kvaliteta i jačine, može kupiti po ceni od 1.200 do 4.000 dinara po kilogramu, a prodavci i kupci, kojih je sve više, izračunali su da pakla, uz trošak za papiriće sa filterom, košta - između 60 i 140 dinara.

Prodavci navode da prodaja dobro ide, a proizvođači duvana upozoravaju na postojanje crnog tržišta i ističu da cigarete koje su u legalnim tokovima, na koje se plaćaju Porez na dodatu vrednost (PDV) i akcize moraju biti skuplje od duvana za motanje.

Kilogram rezanog duvana dovoljan je za tri boksa, a kako kažu prodavci "uz mekše motanje" i za četiri.

U međuvremenu su se pored klasične rizle za papiriće na tržištu, pojavili i papirići sa filterom koji se jednostavno pune, a za dvesta komada "običnih" treba izdvojiti 200 dinara.

Elegantnije, potpuno bele i crne "presvlake" za cigarete su nešto skuplje, za 100, odnosno 200 dinara.

Mašinica za ručno zavijanje koja košta između 300 i 800 dinara predstvalja jednokratni trošak, a pravljenje cigareta ovom "tehnologijom" traje, kako navode prodavci, manje od pola minuta.

Računica u koju se uključe troškovi za duvan i papiriće, potvrđuje da boks "uradi sam" cigareta staje od 500 do 1.500 dinara.

Predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana pri Privrednoj komori Srbije (PKS) Đorđe Radojčić ne dovodi u pitanje kvalitet duvana za motanje i ističe da, ako je proizveden u Srbiji, ne bi trebalo da se razlikuje od onoga koji se nalazi u cigaretama.

"U proizvodnji duvana u Srbiji se poštuje sva agrotehnika i dobra proizvođačka praksa. Kupci nemaju rizika da kupe loš duvan, ukoliko je proizveden u Srbiji", naveo je Radojčić u izjavi Tanjugu.

Radojčić je, međutim, upozorio da na crnom tržištu završe mnogo ozbiljnije količine duvana nego što se pretpostavlja.

"Količine koje se kupuju na crno od proizvođača duvana su značajne i dostižu verovatno i stotine tona, što nije malo", naveo je Radojčić.

Zbog toga, po Radojčiću, najviše gubi država, jer se izbegava obaveza plaćanja poreza na dodatu vrednost i akciza, a pomalo i fabrike cigareta jer se, bez sumnje, smanjuje njihovo tržište.

"Pravi se i loša usluga proizvođačima duvana", ocenio je Radojčić i dodao da se dešava da ljudi "potrče za velikim novcima", ne ispoštuju ranije sklopljene ugovore i ugroze saradnju sa organizatorima proizvodnje.

Prema Radojčiću, "to će biti problem, posebno imajući u vidu da Srbija već uvozi duvan."

Radojčić je dodao da je najgore što deo duvana sa crnog tržišta završava i u susednim držvama - Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

"Imamo čak i primedbe da zbog toga što ne kontrolišemo adekvatno prodaju duvana generišmo crno tržište u drugim zemljama", dodao je Radojčić.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Papa Dzon Rasta...

Nejbolje je " Gajiš... Motaš .... Pušiš...

Osnovci

Hvala na korisnoj obavijesti. Ha!

special image