• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić šeiku daje tuđu dedovinu

Asocijacija poljoprivrednika Vojvodina agrar i Klub 100P plus, oštro su danas kritikovali ministra finansija jer je ponudom da šeiku iz UAE da 25.000 hektara ponizio srpske ratare.

Ministar Mlađan Dinkić je ponizio domaće poljoprivrednike jer je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) dogovorio da 25.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji ustupi šeiku Muhamedu i to bez tendera.

"Na taj način je poslao jasnu poruku poljoprivrednicima da su nesposobni da obrađuju svoju dedovinu, a vlasnicima oduzete imovine da nema nameru da sprovede Zakon o restituciji i da ikad vrati zemljiište onima od kojih je oduzeto", navodi se u protestnom pismu koje je upućeno predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću.

Optužili su ministra Dinkića i da nema nameru da poštuje zakone, odnosno da želi da ih menja u skladu sa potrebama pojedinačnog slučaja, jer Zakon o poljoprivrednom zemljištu kaže da se svo državno zemljište izdaje u zakup na javnoj aukciji onome koji je spreman da plati najveću cenu zakupa, pri čemu prioritet imaju porodična poljoprivredna gazdinstva.

"Dinkić je tako uputio poruku i svim stanovnicima sela da se strategija razvoja agrara više ne zasniva na porodičnim gazdinstvima nego valjda na naftnim magnatima i tajkunima, bilo odakle da dolaze", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je Dinkić na taj način uputio poruku i privrednicima da u Srbiji više ne važi ekonomska logika i traženje najboljeg ponuđača na tenderu, nego dogovorna ekonomija u kojoj Dinkić ima svu moć da procenjuje šta je najbolje za Srbiju.

"Zemljište koje Mlađan Dinkić nudi šeiku je zemljište koje je predmet restitucije, to je zemljište koje već godinama poljoprivrednici bezuspešno pokušavaju da zakupe od države da bi ga obrađivali", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će ta udruženja "učiniti sve" da spreče da se ovaj "sramni dogovor" realizuje, po cenu protesta, tužbi domaćim sudovima i sudu u Strazburu, s ciljem da se ovako poniženje, koje su poljoprivrednici i domaće kompanije koje se bave poljoprivredom u Srbiji doživeli, spreči i da nikome više ne padne na pamet da daje bilo šta što nije njegovo.

Ministar odbrane Aleksandar Vučić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić boravili su prošle sedmice u UAE gde su razgovarali sa šefom države šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom o saradnji u oblasti odbrane i unapređenju ekonomskih odnosa dveju zemalja.

(Beta, foto: Beta/Press služba Vlade RS)

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nezaposlen

Dinkic verovatno zna sta radi.Pa japanci rekli davno da imaju vojvodinu da bi mogli da hrane citavu evropu.

Vale46

Dokle bre više da poklanjate srpsku zemlju strancima???

misko

to dinkicu legendo,ako iko zna da obradjuje zemlju,onda su to arapi,kod njih sve plodne ravnice

special image