• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada donosi budžet za 2013. sa pola deficita

U četvrtak Vlada usvaja predlog državnog budžeta za 2013. godinu, koji predviđa upola manji deficit nego ove godine - 3,5 odsto BDP-a. Ministri nisu srećni, kaže Mlađan Dinkić.

Nisu svi ministri sretni, ali to ne treba ni da budu, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić na 12. Ekonomskom samitu i istakao da je plan da sledeće godine bude zaustavljen rast javnog duga, koji će ove godine dostići 60 odsto BDP, a da se 2014. on smanji ispod 60 odsto.

"Plan nam je da u 2014. godini idemo na smanjenje budžetskog deficita na 1,9 odsto, a 2015. godine na 1,5 odsto BDP", rekao je Dinkić.

Dinkić je podsetio da je prvi put na ovom samitu govorio 2001. godine, kada je inflacija bila iznad 100 odsto i niko nije štedeo u bankama, napominjući da 12 godina kasnije situacija nije tako dramatična, ali je ipak loša.

"Imamo rekordni javni dug, budžetski deficit od sedam odsto BDP, recesiju, kao i kvazideficit, odnosno neplaćanje dospelih obaveza, a u tu računicu treba uključiti i dugove javnih preduzeća, kao i probleme u nekim državnim bankama, rekao je Dinkić.



Povodom budeta Dinkić je izjavio i da predstavnici MMF-a prate izradu državnog predračuna i da će se posle usvajanja tog budžeta videti da li će ti razgovori preći na viši nivo za šta je Vlada Srbije zainteresovana.

"Oni prate izradu budžeta za 2013. godinu, nakon što mi taj budžet usvojimo, videćemo da li ćemo te razgovore ozvaničiti i na višem nivou, mi smo za to zainteresovani", rekao je ministar.

Ministar finansija je podsetio da je Vlada Srbije donela plan fiskalne konsolidacije i usvajanja 28 zakona u Skupštini Srbije, a da bi usvajanje budžeta za sledeću godinu trebalo da bude drugi set mera.

On je ukazao da država čini sve kako bi poboljšala uslove poslovanja, a jedan korak u tom pravcu je i reforma Poreske uprave. Prema njegovim rečima, za 1,5 godinu, sve poreske prijave moraće da se šalju isključivo elektronskim putem.

Dinkić je podsetio da će usvajanjem izmene zakona o porezu na dodatu vrednost, kojima se država obavezala da će u predviđenim rokovima preduzetnicima vraćati iznos PDV ili plaćati zatezne kamate, biti ograničeni rokovi plaćanja i rešeni dugovi koji su nagomilani.

On je predložio i mogućnost da deo potraživanja farmaceutskih kompanija od RFZO budu preuzet kao javni dug države, ali pod uslovom da se ubuduće centralizuju javne nabavke.

Srbija sledeće godine očekuje rast od dva odsto BDP, koji bi u uslovima globalne ekonomske krize bio dobar, ali zbog ovogodišnjeg pada od jedan odsto BDP, to nije dovoljno, rekao je Dinkić.

Dinkić je izjavio da cena javnog duga Srbije pada, napominjući da je bivša Vlada Srbije prodala eurobveznice sa kamatom od sedam odsto, dok je ova vlada to učinila po kamatnoj stopi od 5,8 odsto.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Nenad Petrović)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image