• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIN: Aranžman sa MMF i dalje neizvestan

MMF Vladi Srbije zamera povećani deficit, sudbinu (Nove) Agrobanke, Železare, ali i Razvojne banke Vojvodine i traži promenu Zakona o NBS.

Aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) još je neizvestan, bez obzira na najavu Vlade Srbije da će usvojiti restriktivan državni budžet za 2013. godinu, piše nedeljnik NIN u novom broje.

Kako nezvanično saznaje NIN, visina deficita je glavna tačka neslaganja Ministarstva finansija i MMF-a, čija zvanična Misija stiže u Beograd polovinom novembra.

Kako se navodi taj beogradski nedeljnik, predstavnici MMF-a smatraju da su planirani prihodi budžeta precenjeni za preko 15 milijardi dinara, a rashodi potcenjeni za oko 20 milijardi dinara.

Računica MMF, dodaje se, pokazuje dodatni jaz od 35 milijardi dinara iz čega proizilazi da će manjak u državnoj kasi zapravo biti oko 4,5 a ne 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema pisanju NIN-a, nacrt republičkog budžeta, koji je još podložan promenama zbog tehničkih razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, predviđa prihode od 954, a rashode od 1.074 milijardi dinara, odnosno deficit od 120 milijardi.

Beogradski nedeljnik piše da osim dogovora oko deficita, za koji se veruje da je moguć kroz međusobno popuštanje i izmene skupštinskim amandmanima, MMF traži od Vlade odgovore i na pitanja kakva je dalja sudbina Železare Smederevo (godišnje košta državu 160 miliona evra), kao i hoće li biti još budžetskih davanja za Novu Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine.

MMF traži i tehničke korekcije Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS), koje se odnose na to da Uprava za nadzor ostane sektor u okviru NBS, kao i da mandati članova Saveta guvernera različito traju kako se ne
bi svi mogli istovremeno politički smeniti, objavljuje NIN u novom broju.

(Beta Foto Beta AP)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image