• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cene osnovnih namirnica rastu od Nove godine!

Rasim Ljajić izjavio je da će Uredba o ograničenju marži za osnovne životne namirnice na deset odsto važiti samo do kraja ove godine i da će se cene vitalnih proizvoda formirati na slobodnom tržištu.

Mera koja neće biti produžena posle 31. decembra jeste i zabrana izvoza nekih ratarskih kultura, rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić, dodajući da je takva mera bila ograničenog karaktera, posledica je ovogodišnje suše, a bila je nužna zbog očuvanja cenovne i tržišne stabilnosti.

Ljajić je kazao da je Uredba o ograničenju marži izazvala različita tumačenja, bilo je i oštrih kritika, a kako je podsetio, i Evropska komisija je u svom izveštaju kritikovala primenu te mere.

Vlada Srbije je 30. decembra 2011. godine donela uredbu kojom se najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na 10 odsto.

Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Važenje Uredbe o ograničenju trgovačke marže za osnovne životne namirnice na 10 procenata produženo je 30. juna za još šest meseci, tačnije do kraja tekuće godine.

Ljajić je ukazao da će država i u postojećoj situaciji naći drugi način da održi stabilnost tržišta hrane.

Ministar je najavio i promene Zakona o trgovini u cilju dalje liberalizacije tržišta, kao i donošenje novog Zakona o robnim rezervama koji će reformisati ceo sistem funkconisanja robnih rezervi.

(Tanjug/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

heeelllppp

Znaci,od Nove godine ne trebamo ni ice ni pice!Strasno!

Idite dodjavola svi

Tadic nas je ubio,Nikolic nas sahranjuje. Ne moze pogrebnik bez lopate!

gile

Samo u poslednjih mesec dana ULJE je poskupelo sa 120 na 170 dinara, a DUGOTRAJNO MLEKO sa 80 na 100 dinara! Narod se pali na priče o prisluškivanju, atentatima, a standard građana je za samo mesec dana pao više nego za 4 godine prethodne vlade (a i ona nas je osakatila)! Gde su sindikati, udruženja za zaštitu potrošača, NEVLADINE ORGANIZACIJE!? PA DOKLE BRE VIŠE! GRAĐANSKA NEPOSLUŠNOST ODMAH!!!

special image