• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na poljima Crnog Vrha otkriveno 30 tona zlata

Kanađani koji istražuju rudna bogatstva u istočnoj Ssrbiji otkrili rezerve od kojih može da se dobije 30 tona zlata.

Kanadska kompanija Avala Risorsis, koja istražuje mineralne resurse u istočnoj Srbiji, otkrila je na istražnom polju Korkan na Crnom Vrhu nove rudne rezerve od koje posle prerade može da se dobije 30 tona zlata, saopšteno je danas.

"Sa već otkrivenim rezervama na istražnom polju Bigar Hill na istoj planini, to ukupno iznosi 72 tone zlata sa graničnim sadržajem zlata od 0,6 grama po toni", rekao je po završetku poslednjeg proračuna rezervi menadžer istraživanja u toj kompaniji Džastin van der Torn.

Prema njegovim rečima, Avala naporno radi da dođe do krajnjeg cilja - da se nova otkrića "razviju" do aktivnih rudnika.

"Trenutno se fokusiramo na tehničke i ekonomske aspekte od kojih će zavisiti da li je ovaj rudarski projekat izvodljiv, i s tim u vezi u toku je izrada nekoliko studija u kojima se ispituju najbolje metode da bi se obezbedila ekonomska isplativost projekta otvaranja rudnika", rekao je van der Toorn.

On je dodao da novo otkriće predstavlja veliko dostignuće za istraživački tim Avale, i "jasno pokazuje potencijale za dalja otkrića uz moderan i sistematski pristup istraživanju".

"Naš sledeći cilj će biti izrada preliminarne ekonomske procene, nakon čega će kompanija moći da pređe u fazu predizvodljivosti", naglasio je taj stručnjak.

On je naznačio da do kraja ove godine Avala Risorsis treba da objavi pronalazak još jednog manjeg resursa na istražnom području Kraku Pešter, koji se nalazi tri kilometra južno od Bigar Hilla.

Tokom devet meseci ove godine, Avala Risorsis je u ovaj projekat, pod zajedničkim nazivom "Timok", investirala preko 20 miliona dolara, a u protekle dve godine u iste svrhe investirano je preko 50 miliona dolara.

Avala Risorsis u oktobru završila istraživanja na lokalitetu Kraku Pešter gde je urađeno 16.000 metara bušotina. Sledeći korak je izračunavanje bilansa zlata na osnovu rezultata iz tih bušotina, što će obraditi konsultatntska firma AMC iz Velike Britanije.

(Beta, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ipsilon prvi put

e zemljo zrbijo kad po tebi drugi oru i seju jadni mi

Marija

Dobra racunica,samo da zlato ne dobije noge kao i nas deo u svemu tome?!

Mickey Mouse

72 tone zlata na jednoj planini u Srbiji! Kad/ako se izvrši eksploatacija tog metala zaradiće se oko 3,1 milijardu dolara (po sadašnjim cenama - 72.000 kilograma puta 43.100 evra po kilogramu zlata)! Samo, u zavisnosti od toga koliko će koštati prerada, ko će se "ugraditi" u posao i koliki profit žele vlasnici kompanije - Srbiji od celog posla možda ostane i celih 100 miliona evra...

special image