• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačno znamo kolika je prava inflacija

Ove godine Statistički zavod posle duže vremena prvi put je realno prikazao stopu inflacije, tvrdi profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić. U oktobru se godišnja infalcija popela na 12,7 odsto.

Rast inflacije u Srbiji koja je u ovom trenutku dostigla 12,7 odsto u 2012. može biti obuzdana snažnom fiskalnom restrikcijom i smanjenjem javne potrošnje, unapređenjem konkurencije i oživljavanjem proizvodnje kroz stvaranje dodate vrednosti, tvrde stručnjaci.

Visoka mesečna inflacija u oktobru od 2,8 odsto je posledica poskupljenja prerađene hrane, rasta regulisanih cena na lokalnom nivou i povećanja opšte stope PDV-a i akciza, ocenila je Narodna banka Srbije (NBS).

Po proceni centralne banke, iako će u narednom periodu mesečni rast potrošačkih cena biti niži, međugodišnja inflacija će "uglavnom nastaviti da raste još nekoliko meseci zbog niske baze".

Pad međugodišnje inflacije očekuje se od drugog tromesečja, a povratak u granice cilja do kraja 2013. godine, objavila je NBS.

Republički zavod za statistiku danas je saopštio da je međugodišnja inflacija u oktobru dostila 12,9 odsto, a da su potrošačke cene u 2012. godini povećanje 12,7 procenata. Od 1. oktobra opšta stopa PDV-a povećana je sa 18 na 20 odsto, a povećane su i akcize za gorivo i cigarete.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je za Tanjug da je ove godine Statistički zavod posle duže vremena prvi put realno prikazao stopu inflacije.

"To ne znači da je ona ove godine spekatakularno viša nego prethodnih godina nego je samo poštenije obračunata", kazao je Savić.

Prema Saviću, u narednom periodu treba stvoriti uslove za dolazak u Srbiju velikih trgovinskih lanaca jer je trenutno konkurencija veoma slaba.

"To je ključni razlog zbog čega dolazi do situacije da trgovci formiraju cene kako hoće. Druga loša okolnost je što su neki od trgovaca istovremeno i proizvodači i kontrolišu praktično celokupan proces i prozivodnje i trgovine pa mogu nesmetano da dižu cene do nivoa koji im odgovara", mišljenja je Savić.

Po Saviću, Vlada Srbije mora, posredstvom Komisije za zaštitu konkurencije, da učini više nego do sada i ozbiljnije se bori protiv onih koji praktično formiraju cene kako im odgovara.

Ekonomista Ljubomir Madžar rekao je za Tanjug da na rast inflacije u Srbiji najveći uticaj imaju jaka fiskalna ekspanzija, nepovoljna poljoprivedna godina i rast cena hrane zbog suše, kao i poskupljenje uvoznih proizvoda.

"Imamo jako ekspanzivnu fiskalnu politiku, a restriktivnu monetarnu politiku. Ta fiskalna ekspanzija snažno potiskuje cene naviše, a monetarna politika to ograničva i suzbija koliko može ali su njene moći ograničene", objasnio je Madžar, univerzitetski profesor.

Prema Madžaru, nije iznenađenje što u zemlji gde javna potrošnja predstavlja skoro polovinu bruto domaćeg proizvoda (BDP), cene stalno rastu.

Madžar je naglasio da je za obuzdavanje inflacije neophodna "snažna fiskalna restrikcija što predlaže Fisklani savet, a što će sigurno tražiti i Međunarodni monetrani fond, da obuzdamo javnu potrošnju, posebno plate u javnom sektoru."

Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Drago Cvijanović ukazao je da je lek za viskou stopu inflacije ulaganje u sve profitabilne privredne grane kao što su poljoprivreda, prehrana, energetika.

Kada budemo ulagali u te oblasti, proizvodili i stvarali višak vrednosti tek tada ćemo obuzdati i inflaciju, tvrdi Cvijanović.

Ekspert u Privrednoj komori Srbije (PKS) Vojislav Stanković je mišljenja da su cene hrane u Srbiji dostigle maksimum i da do početka 2013. neće imati veći uticaj na kretanje potrošačkih cena.

Značajniji uticaj na inflaciji imaće kontrolisane cene pod ingerencijom države i loklanih samouprava, ocenio je Stanković za Tanjug i dodao da bi inflacija do kraja godine trebalo da iznosi oko 13 odsto.

Goran Kovačević iz Unije poslodavaca Srbije je kazao da cene u Srbiji rastu zbog prekomerne javne potrošnje i monopolskog položaja određenih privatnih i javnih preduzeća.

"Jedino sidro koje drži cene jeste kupovna moć stanovništva, a to je najjadniji način održavanja cena", rekao je Kovačević na sednici Udruženja PKS za trgovinu.

Potrošačke cene proizvoda i usluga u oktobru su u proseku povećane za 2,8 odsto u odnosu na septembar, dok su u odnosu na decembar 2011. porasle za 12,7 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u oktobru je najveći rast cena u odnosu na prethodni mesec zabeležen u grupi alkoholna pića i duvan - za 11,1odsto, slede rekreacija i kultura sa rastom od 4,3 odsto, hrana i bezalkoholna pića sa 3,1 odsto.

Troškovi za stan, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva povećani su za 2,2 odsto, a za nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana 1,9 odsto.

Komunikacije i odeća i obuća poskupeli su za po 1,5 odsto, restorani i hoteli za 1,1odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeksi potrošačkih cena se definišu kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

(Tanjug, ilustracija MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nena

Nemojte ljude zavaravati sa inflaciom nismo deca

special image