• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U regionu najviše traže inženjere

Inženjeri elektrotehnike mašinastva i lekari najtraženija su zanimanja u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH), pokazala je analiza turske novinske agencije Anadolija.

Nezaposlenost u svim zemljama zapadnog Balkana je u porastu, do posla teško dolaze i visokoobrazavani kadrovi, a na biroima rada je najviše ekonomista, pravnika, novinara, nastavnika razredne nastave.

Uprkos tome, mladi ljudi radije upisuju fakultete koji, prema zvaničnoj statistici, nisu perspektivni.

U Hrvatskoj je, na primer, povećana potražnja za inžinjerima elektrotehnike, profesorima engleskog jezika, doktorima medicine i profesorima matematike.

U Srbiji do posla najbrže dolaze stručnjaci za finansije, inžinjeri elektrotehnike, elektronike, mašinstva i građevinarstva, kao i nastavnici matematike i stranih jezika, anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi i farmaceuti.

U BiH su najviše tražena zanimanja lekari specijalisti, mašinski i inženjeri elektrotehnike.

Prema posljednjim podacima prikupljenim u zavodima za zapošljavanje u Hrvatskoj, u toj zemlji je ukupno registrirano 3.974 diplomiranih ekonomista, a potražnja za ovim kadrom na tržištu je 311.

Pravnika na biroima u Hrvatskoj ima 1.967, dok je realna tržišna potreba 190

Na zavodima za zapošljavanje u Hrvatskoj je registrovano 678 novinara, a na tržištu za njima uopšte nema potražnje.

U BiH, najmanje traženi, a ujedno i najbrojniji visokoobrazovani kadrovi na biroima, su diplomirani ekonomisti, pravnici, te profesori razredne nastave.

Među manje traženim zanimanjima u Srbiji su lekari opšte prakse, inženjeri poljoprivrede i tekstilni inženjeri.

Upućeni kažu da će za desetak ili 20 godina aktuelni biti poslovi u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i da će biti traženii stručnjaci za elektrotehniku i elektroniku, za robotiku, za oblast finansija, za upravljanje rizicima u preduzećima i savetnici, stručnjaci poput genetičara, molekularnih biologa, ali i arhitekte, urbanisti, dizajneri...

Anadolija prenosi kako, uz adekvatna ulaganja, u Srbiji postoji perspektiva za razvoj organske poljoprivrede i drugih oblasti u kojima bi bili angažovani stručnjaci iz oblasti biotehničkih nauka.

Dodaje se kako svakako ulaganje u obnovljive izvore energije - korišćenje solarne energije ili energije vetra, biodizela, biomase... - pruža dobru perspektivu za otvaranje novih radnih mesta.

U svetu je na ovim poslovima angažovano više miliona ljudi, zaključila je Anadolija.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

simoPB

ovde moraš da se učlaniš u vladajuću stranku i premažeš vazelinom!pa iz fluida znaš za trenje!pozZ

Istina

Kako nema industrije ne treba ni masinaca. Moja devojka masinac radi jao komercijalista za bednu platu...

Ikac

ovo jednostano nema veze sa razumom da masinski inzenjeri lako nalaze posao u Srbiji. diplomirao sam pre 4 godine, za to vreme poslao prijavu na preko 100 konkursa iz struke, bio pozvan na 5-6 razgovora ukupno i nisam jos uvek bio zaposlen kao masinac. istina je da se masinski inzenjeri traze u Nemackoj, Austriji, Norveskoj.. ali kao glavni uslov se trazi minimum 3 godine radnog iskustva u struci. a posto nemam ni jedan dan rada u struci ostajem trajno zaglavljen u ovoj kolotecini od zemlje

special image