• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BDP: Dva koraka dole, pa dva i po gore

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković kaže će srpska ekonomija ovebgodine pasti za oko dva odsto BDP-a , dok se sledeće godine očekuje rast od 2,5 odsto. Invetitorima treba osloboditi prostor od državno subvencionisanih kompanija.

Tabaković je, u razgovoru sa predstavnicima Nordijske poslovne alijanse, rekla da je razlog za pada BDP loše vreme početkom godine, manja proizvodnja električne energije, loša poljoprivredna godina, dužnička kriza i recesija u evrozoni.

Tabaković je rekla da država raspolaže sa 9,8 milijardi evra bruto deviznih rezervi (sa obaveznim rezervisanjima banaka), odnosno 5,5 milijardi neto, zbog čega njima treba raspolagati vrlo oprezno, štedljivo ih trošiti, kako država ne bi ugrozila svoj status kao zajmoprimca.

Prema njenim rečima, dinar je od juna relativno stabilan i od tada je prema evru depresirao za 3,5 odsto.

Relativno stabilan kurs je rezultat monetarne politike i povećanja referentne kamatne stope od 1,45 odsto u pet navrata, rekla je Tabaković.

Očekujem da stabilnosti kursa doprinese i Vlada Srbije fiskalnom konsolidacijom, rekla je Tabaković i dodala da očekuje da dinar bude stabilan i u narednom periodu, sa manjim oscilacijama.

Srbiji su potrebne strane investicije a investitori, generalno, ne smeju da imaju konkurenciju u javnom državnom sektoru. Taj sektor nije konkurentan po produktivnosti i kvalitetu poslovanja privatnom, nego po tome što mu država pokriva gubitke i to nije dobro za ekonomiju, kaže guvernerka.

Tabaković je kazala da u Srbiji treba stvoriti predvidljive uslove poslovanja, što će biti element na koji strani ulagači mogu da računaju.

''Najvažnije je da imate jasne procedure prilikom osnivanja posla i nemate dvostruki kolosek'', naglasila je Tabaković precizirajući da se to odnosi na regularni kolosek koji je propisan zakonom i nevidljivi koji predstavlja vancarinske barijere.

Ona je rekla da se radi o preprekama u biznisu koje se najjednostavnije mogu nazvati korupcijom kroz onemogućavanje investitorima da dođu do određenih dozvola, učestuju u određenim javnim nabavkama i pri tom nemaju kome da se obrate za pomoć.

Prema njenim rečima, Srbija još uvek ispravlja greške reforme pravosuđa u kojoj se ''nismo proslavili prema investitorima''.

Ona je podvukla da je finansijska stabilnost i stabilnost cena najbolji način da NBS podrži ekonomsku politiku vlade i dolazak investotora u Srbiju.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Nenad Petrović)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image