• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžet 2013: Želje stranaka

DSS bi da smanji sredstva za pregovore sa Kosovom, ali poveća ona za Vulina. DS se buni zbog nenamenskih transfera u Vojvodini.

Poslanici republičkog parlamenta uložili su nešto više od 100 amandmana na predlog budžeta za narednu godinu, a opozicija, između ostalog, traži da parlament češće ima uvid u trošenje budžetskih sredstava i da vlada o tome u najviše zakonodavno telo šalje kvartalne izveštaje.

Tako, DS traži da vlada dostavlja parlamentu kvartalno izveštaj o trošenju budžetskih sredstava budući da je predstavila, kako smatraju, nerealan budžet, kao i da kvartalno obaveštava o ostavarenju planiranog deficita i visini javnog duga, a DS S da se vlada obaveže da svaka tri meseca dostavlja plan zaduživanja na koji saglasnost daje Skupština Srbije, zbog velike zaduženosti zemlje.

Zahtevi poslanika o tome kako bi budžetska sredstva trebalo da budu utrošena su različciti, pa tako dok jedni traže bolju kontrolu novca koji odlazi na Kosovo, drugi smatraju da je potrebno efikasnije kontrolisati sredstva namenjena Vojvodini.

DSS amandmanima, o kojima će poslanici sutra raspravljati u Skupštini Srbije, traže da se smanje sredstva namenjena Kancelariji za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, koja su predlogom budžeta, kako navode, uvećana za 300 odsto, i preusmere na lokalne samouprave na Kosovu i Metohiji.

Kako je navedeno u amandmanu, DSS je Ustavnom sudu Srbije (USS)podneo predlog za ocenu ustavnosti uredbi kojima se regulišu pitanja za koja se drastično budžetom povećavaju sredstva.

Ta stranka, međutim, traži veća sredstva za Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

DSS je amandmanom tražila i veću kontrolu zakonitosti trošenja sredsava za finasiranje nadležnosti Vojvodine posebno imajući u vidu odluku USS koji je ukinuo niz nadležnosti Vojvodine predviđenih Zakonom o nadležnostima.

Kada je reč o Vojvodini, DSS traži i da joj, u slčaju da vlada bude morala da interveniše novcem poreskih obveznika za spašavanje Razvojne banke Vojvodine, kao što je bilo u slučaju Agrobanke, bude umanjen transfer za taj iznos, jer pokrajina treba da "preuzme odgovornost pošto je pokrajinska vlada upravljala tom bankom".

Demokrate, pak kažu da Vojvodina ne može jedinicama lokalne samouprave sa njene teritorije da prenosi nenamenski transfer, što je predviđeno predlogom budžeta i zato traže da se on prenosi direktno iz budžeta Srbije.

Demokrate smatraju da transferisanje oko 7,9 milijardi dinara na ime nenamenskog transfera opštinama i gradovimana u Vojvodini za cilj ima "veštačko uvećanje pokrajinskog budžeta da bi se ostvario njegov Ustavom zagarantovan obim od sedam odsto republičkog budžeta", dok zapravo ta sredstva samo formalno čine budžet pokrajine.

Amandmane zbog toga je uložila i sama Pokrajina, a njihov cilj je, kako se navodi, da se predlog budžeta "upodobi" sa Ustavom Srbije, koji određuje da budžet te pokrajine treba da bude najmenje sedam odsto u odnosu na republički, a da se tri sedmine od budžeta Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda.

I pokrajinske vlasti tvrde da su predlogom budžeta kao prihodi budžeta Vojvodine utvrđeni transferi iz republičkog budžeta koji su najvećim delom namenjeni za finansiranje nadležnosti Republike, kao što su namenski transferi za finansiranje rashoda za zaposlene u obrazovanju na teritoriji Vojvodine i namenski i nenamenski transferi jedinicama lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine.

Ti transferi bi, kako kažu, činili više od 66 odsto ukupnih sredstava projektovanih u budžetu Pokrajine u 2013. godini, što onemogućava da se tri sedmine pokrajinskog budžeta rasporedi na finansiranje kapitalnih rashoda.

Pokrajina traži i da joj se ustupi 43 odsto prihoda od takozvanih unutrašnjih akciza naplaćenih na njenoj teritoriji kako bi obezbedila stvarna sredstva za finansiranje Ustavom, Statutom i zakonom utvrđenih nadležnosti.

Amandmane su uložili i liberali, koji traže da finansiranje na teritoriji Kosova i Metohije, budući da je skopčano sa velikim sumnjama u zakonitost i efikasnost korišćenja budžetskih sredstava u prethodnim godinama, izričito bude predmet kontrole Državne revizorske institucije.

LDP smatra i da predloženo vladino rešenje o otpisu ili pretvaranju pojedinih dospelih potraživanja Srbije u kapital dužnika - pravnog lica nije racionalno i transparentno, zbog čega ističu da se svaki pojedinačni slučaj otpisivanja ili pretvaranja potraživanja mora urediti posebnim zakonom koji bi donela Skupština Srbije.

Amandmane su uložili i poslanici vladajućih stranaka, pa tako PUPS traži da se obezbedi novac za isplatu zaposlenim trudnicama do 100 odsto zarade kada moraju da odsustvuju sa posla zbog održavanja trudnoće.

Na taj način, kako smatraju, sve trudnice u Srbiji bile bi u istom položaju, budući da su ta rešenja primenile samo neke od jedinica lokalne samouprave koje su bile u mogućnosti da za svoje sugrađanke to pravo finansiraju.

Amandman su uložili i poslanici Stranke demokratske akcije, kojim traže da se uvećaju sredstva za Kancelariju za održivi razvoj nedovljno razvijenih opština imajući u vidu da u Srbiji ima 46 opština koji se nalaze u kategoriji nerazvijenih opština, a da u njima živi više od milion stanovnika Srbije.

Predlog budžeta za 2013. godinu predviđa deficit od 121,9 milijardi dinara.

Prema tom predlogu, ekonomska i fiskalna politika u 2013. biće usmerena na makroekonomsku stabilnost, ubrzanje privrednog rasta i usporavanje pada zaposlenosti, smanjenje fiskalnog deficita i usporavanje rasta javnog duga i strukturne reforme.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Veroljub Arsić je, u izjavi Tanjugu, podsetio da će poslanici sutra započeti pretres amandmana na Predlog budžeta, nakon čega sledi deo sednice kada poslanici, u skladu sa Poslovnikom o radu, kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, od 16 do 19 sati, postavljaju pitanja članovima Vlade Srbije.

"Zatim nastavljamo raspravu u petak i najverovatnije će se u subotu poslanici izjašnjavati o Predlogu zakona o budžetu, tako da možemo očekivati da će budžet biti usvojen 1. decembra, i to će biti prvi budžet usvojen na vreme, u skladu sa Zakonom o budžetskom sitemu", naglasio je Arsić.

Skupština je raspravu o Predlogu budžeta počela u četvrtak, 22. novembra, i do sada je završeno razmatranje tog zakonskog predloga u načelu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image