• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad "odobri" MMF, stižu i pare Svetske banke

Srbija može da računa na 400 miliona dolara kredita za budžet od Svetske banke tek kada postigne aranžman sa MMF-om, kaže šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

"Glavni uslov je aranžman sa MMF-om i uvereni smo da će se taj dogovor postići kako bi se, na kraju krajeva, i kredit odobrio. Tih 400 miliona dolara jeste rezervisano za Srbiju, ali da bi ih dobila Vlada mora da sprovede ono na šta se obavezala", rekao je Lu Brefor Radioteleviziji Srbije.

Brefor je naveo da je Svetska banka uverena da će Srbija postići aranžman sa MMF-om jer joj se čini da postoji volja obe strane.

Dodao je da će 200 miliona dolara od ukupno 400 biti odobreno za reformu javnog sektora nakon usvajanja Zakona o javnim preduzećima.

Brefor je, povodom Predloga zakona o javnim preduzećima koji će sutra ući u skupštinsku proceduru, rekao da je "srećan jer je uopšte postavljeno pitanje" upravljanja i javnosti u državnim preduzećima, odnosno da se politika isključi iz javnih preduzeća.

"Verujem da je zakon korak u dobrom pravcu, ako bi se moglo otići i dalje, ali u svakom slučaju mi podržavamo Ministarstvo finansija", rekao je Brefor.

Upitan da li je korak dalje da političari budu isključeni iz upravljanja javnim preduzećima, Brefor je odgovorio odrečno i istakao da je u svim zemljama država vlasnik javnih preduzeća i ima važnu ulogu u njihovom vođenju.

"Ali, jasno je da se moraju uvesti kriterijumi u vezi sa stručnošću i javnošću. Mi smo nacrtom zadovoljni, videćemo kakav će zakon biti posle glasanja, a poseban izazov će biti primena zakona", rekao je Brefor.

Brefor je, povodom usvajanja budžeta za 2013. godinu, naveo da postoje dva izazova, da Vlada istraje na odluci o smanjenju troškova i minusa, iako je očigledno da će to biti teško, i drugi, da posluša Fiskalni savet i da se rashodi kontrolišu na svaka tri meseca kako se ne bi dogodilo da situacija kod subvencija ili javnih nabavki izmakne kontroli.

Predstavnik Svetske banke rekao je da su za napredak koji će se odraziti i na standard građana potrebni nastavak reformi i poboljšanje uslova poslovanja, reforma javnog sektora i tržišta rada.

"Mi smo razumeli da će Vlada raditi na tome i da će doći do rasta ekonomije i standarda građana. Optimista sam u pogledu ekonomskog rasta, iako on dosta zavisi od spoljnih faktora, ima dosta naznaka koje nam ulivaju poverenje i ciljevi postavljeni budžetom Srbije su realni i ostvarivi", rekao je Brefor.

(Beta, foto: Beta/Miloš Miškov)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Papiga

Jadno mi i nasa deca ova evropa propada za dve god najjvise....stize doba gladi..srbija nema odakle da vraca

Nikola

Ko ima vremena neka pogleda dokumentarni film: "Lets make money" (2008), sve ce vam biti jasno ;)

Mića

Preporučujem svima da pročitaju knjigu nobelovca Džozefa Štiglica \"Protivurečnosti globalizacije\" i da shavte (ako več nisu) kuda nas vode MMF i Svetska banka. Moto Svetske banke glasi: \"Naš svet je bez siromaštva\", a naša stvarnost je sve veći nivo siromaštva, i ne samo naš. Kaže Štiglic \"neto-efekat politika uspostavljenih Vašingtonskim konsezusom (fiskalna strogost, privatizacija i liberalizacija tržišta) je suviše često bio da se obezbedi korist za manjinu na račun većine, bogatih na račun siromašnih\".

special image