• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kod države plate 40.000 do 283.000 dinara

Država je u Srbiji i dalje najbolji poslodavac, pokazuju podaci do kojih su došle "Novosti", pa tako zaposleni u državnoj agenciji može da primi i koliko prosečan zaposleni za sedam meseci.

Od oktobra i novog Zakona o maksimalnim zaradama u javnom sektoru, svima koje država plaća koverte su tanje za koju hiljadu dinara, ali i dalje pojedini mesečno zarade koliko prosečni građanin za sedam meseci, kaže analiza beogradskog dnevnika "Novosti".

Iako je državna kasa večito u minusu, a takav skor na kraju svake godine pokažu i bilansi dobrog dela državnih firmi, plate na teret poreskih obveznika ne pate od "manjkova". Naprotiv.

Oktobarski Zakon o maksimalnim zaradama nije svima doneo smanjenje zarada i prilagođavanje srpskom platnom proseku, pokazuju podaci do kojeg su došle "Novosti"

Gledajući po isplaćenim iznosima zaposlenima u agencijama jesen je donela boljitak samo u famoznom Direktoratu civilnog vazduhoplovstva. U ovoj, u javnosti veoma prozivana institucija i po radu i po (pre)velikim platama, prosek je u odnosu na april bolji za oko 7.500 dinara. Još je samo Agencija za poštanske usluge uvećala prosek za oko 500 dinara.

Sredinom godine prosek u državnim agencijama iznosio je 104.033 dinara. Ako znamo da je tada prosečna plata u Srbiji ukupno bila neštio iznad 42.000 dinara, lako se da zaključiti da su deblji kraj ove statistike izvukli zaposleni u privatnim firmama koje zapravo pune budžet.

U državnim agencijama su u aprilu zaradili čak 91,3 odsto više od lekara, prosvetara i službenika u administraciji. A ni državne ćate se nisu mogle požaliti na lošu platu - tada im je prosek bio 54.370 dinara. U javnim preduzećima prosek zarada u aprilu iznosio je 67.765 dinara i za 24,6 odsto je veći od proseka u administraciji. Njihov prosek u poređenju sa republičkim prosekom veći je za čak 65 odsto.

U oktobru je u agencijama pao prosek plata, recimo u Agenciji za privredne registre za 4.000 dinara, pa do 48.000 dinara koliko je sada manji u Kontroli letenja (od koje, za razliku od Direkcije, faktički zavisi bezbednost avio saobraćaja).

Republička agencija za elektronske komunikacije u aprilu je podelila u proseku 143.636 dinara, a u poslednjoj isplati najveće plate među rukovodiocima su iznosile 139.496 dinara. Zaposleni sa fakultetom su primili oko 86.171, a sa srednjom školom u proseku 53.677 dinara.

Gledajući plate u većini državnih preduzeća ova 2012. i nije bila toliko krizna. Makar do novog zakona o najvećim zaradama. U aprilu su u Koridorima Srbije primali po 149.312 dinara, sada im je prosek pao na 112.438 dinara.

Zaposleni u JP Stara planina, njih 15, do pre koji mesec primali su 131.281, a sada 117.640 dinara. I Transnafta je ove godine imala prosek preko "stotke" - 102.784 dinara. Kada se uporede primanja sa onima od pre godinu dana, "Elektromreže Srbije" imaju 8.000 dinara više u koverti.

Sedam od 12 najvećih javnih i državnih preduzeća u 2010. je zabeležilo gubitke od 343 miliona evra a krajem prošle godine ukupan iznos duga javnih preduzeća sa državnim garancijama dostigao je 1,7 milijardi evra, piše u izveštaju Fiskalnog saveta. Država je prošle godine na servisiranje dugova nekih od ovih preduzeća, dala 83 miliona evra.

(MONDO, ilustracija Guliver/Getty Images)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Prof.

Ne znam ko sprovodi ova istrazivanja, ja kao profesor u skoli be obzira sto sam magistar imam 38.000 e to je za Ojjj Srbijo tek..godine studiranja za sta.. Nemam ni 380 e

Taurus

Naprednjaci krenite da ispunjavate obecano. U kampanji ste govorili da je prevelik broj agencija problem koji pljacka drzavu, a ne vidim da sada uopste pominjete da ce te nesto menjati. Te agencije su ovlascene od strane drzave, imaju potpuni monopol svaka u svojoj sferi i svaka je neprofitabilna tako da sve sto -zarade- sami trose odnosno rokaju na plate, sluzbene dzipove, reprezentacije.. Izmisljaju kojesta da bi utroslili novac koji tako lako dobijaju.

Neimar

Au! Ala sam se sad razocaro!voleo bih da objavite text, nesto kao- plate u sabackim kaficima i trgovinam, cisto radi poredjenja! Ne mosa sabac,moze bilo koji grad

special image