• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prihod od turizma 700 miliona evra

Srbija će ove godine ostvariti devizni priliv od turizma od oko 700 miliona evra, što je na nivou 2011. godine, izjavio je državni sekretar za turizam Goran Petković.

Petković je agenciji Beta rekao da se ove godine očekuje rast noćenja stranih turista za sedam odsto i povećanje broja dolazaka stranaca za šest odsto.

Kako je naveo, radilo se na privlačenju turista iz zemalja Dalekog istoka, pre svega Kine, a povećan je i broj turista iz Rusije.

Prema njegovim rečima, za srpski turizam je veoma bitno privlačenje turista sa novih tržista, a tome će doprineti i uspostavljanje novih avionskih linija ka Istambulu, Abu Dabiju, Dohi I Kataru.

On je rekao da je broj domaćih turista i dalje u padu i da Ministarstvo radi na tome da se ti rezulati u narednoj godini poprave.

"Pokusasćemo sa podsticajima za razvoj receptivnog turizma, a razgovaramo i sa Ministarstvom prosvete o poboljšanju đačkih ekskurzija po Srbiji", rekao je Petković.

Kako je naveo "veliki broj veliki broj učenika nije video Lepenski vir, Carsku palatu u Sirmijumu, Rumulijanu, manastire koje su pod zašitom Uneska ili nije igrao fudbal u Djerdapskoj klisuri na jednom od najlepših sportskih terena.

"Siguran sam da ćemo sa školskim vlastima napraviti mnogo kvalitetnije programe, tako da se na primer sa svim učenicima elektrohničkih škola obiđe pet stogodišnjih hidrocentrala u Srbiji, pravo nasleđe Nikole Tesle", rekao je on.

Prema njegovim rečima, cilj je da ekskurzije po Srbiji budu prioritet, da budu preporučene, bolje i kvalitetnije.

Petković je dodao i da su spremni da pomognu sindikatima i turističckim agencijama da naprave bolje i povoljnije turističke programe za putovanja po Srbiji.

On je rekao da je do sada utrošeno oko 110 miliona dinara u razvoj kampova u Srbiji i da su do sada otvoreni Zasavica i Fruška Gora, a obnovljeni su u Adi, Kanjiži, Beloj Crkvi.

Petković je najavio da će naredne godine biti otvoren kamp na Zlatiboru.

Kako je rekao, očekuje se otvaranje manjih kampova u seoskim domaćinstvima, kao i inicijative nacionalnih parkova i dela jugoistočne i južne Srbije, gde nema kampova.

(Beta, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ekonomista

Preterana cifra,Hrvatska je imala 7 milijardi,al mi nemamo more,neko se igra brojkama opet,da bio izvukao vece subvencije,nasa posla!Nikako da ukapiramo da nismo turisticka destinacija za duze od 3 dana.

Zacudjen

700 miliona!!! Nisam znao da smo i toliko poseceni...

special image