• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbiji 100 miliona evra kredita od Nemaca

Preduzećima, domaćinstvima i lokalnim samoupravama u Srbiji od danas su dostupni zajmovi iz kreditne linije Nemačke razvojne banke (KfW) u iznosu od 100 miliona evra, najavljeno je u Narodnoj banci Srbije.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u NBS povodom potpisivanja ugovora o kreditu, banka KfW je u ime nemačke vlade odobrila kreditnu liniju Srbiji za finansiranje projekata u oblasti poljoprivrede, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i opštinske infrastrukture.

Krediti će se korisnicima plasirati preko posredničkih banaka - Komercijalne, Prokredit banke (Procredit) i Čačanske banke, a NBS je agent Republike Srbije u realizaciji tog zajma.

Komercijalna banka plasiraće 30 miliona evra u poljoprivredu i prehrambenu industriju i 25 miliona evra za opštinsku infrastrukturu.

Preko Prokredit banke 40 miliona evra kredita biće plasirano za poljoprivredu i prehrambenu industriju, a preko Čačanske banke pet miliona evra za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju.

Maksimalan iznos pojedinačne pozajmice iz kreditne linije KfW-a je milion evra za poljoprivredu i za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju i do 1,2 miliona evra za opštinsku infrastrukturu.

Krediti će se odobravati sa rokom otplate do sedam godina i periodom počeka do dve godine, a kamatna stopa neće moći biti veća od najviše kamatne stope koju posrednička banka naplaćuje na zajmove iz drugih izvora za te namene.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je ocenila da je za Srbiju značajna pomoć koju dobija od nemačke vlade za ekonomski razvoj I poboljšanje kavliteta života građana.

Ona je istakla da će najveći deo kredita od KfW-a biti iskorišćen za poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju, koja ima velike potencijale za izvoz.

"Lokalne samouprave koje iskoriste kredit nemačke vlade moći će da konkurišu za donaciju Evropske unije u iznosu od 10 do 20 odsto vrednosti pozajamice", kazala je Tabakovićeva.

Pojasnila je da će u opštima tim kreditom moći da se finansira izgradnja i rekonstrukcija vodovodnih i kanalizacionoh sistema, kupovina vozila i mašina za pružanje komunalnih usliga i za javni prevoz, zatim rekonstrukcija ulica, obnova mreže za prenos električne energije, javnog osvetljenja i sistema grejanja, kao I izgradnja škola, obdaništa i zdravstvenih ustanova.

Direktor finansijskog odeljenja KfW-a za jugoistiočnu Evropu i Tursku Urlike Lasman je kazala da će najnovija kreditna linija te banke doprineti konkurentnosti malih i srednjih preduuzeća u Srbiji, što će podstaći ekonomski razvoj i zapošljvanje.

Prema njenim rečima, te pozajmica će biti i "snažan podsticaj" za Srbiju na putu evrointegracija.

Predsednik Izvršnog odbora Ccačanske banke Dragan Jovanović jerekao da će kamatne stope na zajmove iz kreditne linije KfW-a biti manje od dvocifrenih.

(Beta, foto: Tanjug, Miloš Jelesijević)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

gorstak

hahahaha a zato ce vojvodina u ruke nemaca,vrh samo napred naprednjaci..vozi vucko

special image