• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Panić se vraća u "Galeniku"?

Mlađan Dinkić demantuje spekulacije da će "Galenika" biti prodata Milanu Paniću, već da ide na međunarodni tender.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da nisu tačne špekulacije da će "Galenika" biti prodata Milanu Paniću, ali da je vlada odlučila da nađe strateškog partnera za tu fabriku i da će od Nove godine biti raspisan međunarodni tender.

Dinkić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, istakao da su razlozi za raspisivanje tendera visoki gubici "Galenike" i dugovi od 170 miliona evra, od čega najveći deo bankama.

"Galenika" u 2013. neće moći da finansira svoje aktivnosti samo prodajom lekova, već joj je potrebno 50 miliona evra dodatnog obrtnog kapitala, rekao je on i dodao da ta fabrika ima modernu opremu i značajno učešće na tržištu, zbog čega je Vlada odlučila da raščisti njeno poslovanje.

Napominjući da su pripreme za tender u toku već nekoliko nedelja i da će se videti ko su zainteresovani kada tender bude raspisan, on je objasnio da kanadska multinacionalna kompanija "Valeant" nema veze sa Milanom Panićem.

Medij su ranije preneli da ministarstvo finansija i privrede pregovara o prodaji "Galenike" američko-kanadskoj kompaniji "Valeant farmaceutikals internešenal" koju je osnovao Panić, prenose beogradski mediji.

Predsednik sindikata "Galenika Nezavisnost" Zoran Pantelić izrazio je nezadovoljstvo što se prodaja državne farmaceutske kompanije priprema u tajnosti, bez znanja zaposlenih i sindikata.

"Zabrinjava nas i ljuti što radnike niko nije obavestio o ovim aktivnostima, ni menadžment ni ministarstvo, koje, prema saznanjima našeg sindikata, i vodi pregovore sa "Valeantom". Neprimereno je da se to dešava mimo sindikata i bez informacija o planovima, procedurama i namerama potencijalnog kupca", izjavio je Pantelić za "Alo".

On dodaje da su predstavnici kanadske kompanije, uz odobrenje Ministarstva privrede, pre nekoliko dana posetili "Galeniku", te da su započeli postupak proučavaja njenog poslovanja i potencijala, a da bi nakon toga državi trebalo da upute pismo o namerama za privatizaciju.

"Očekujem da će nas o svim detaljima u vezi sa ovim u ponedeljak upoznati ministar i menadžment sa kojim imamo zakazan sastanak u Ministarstvu privrede", najavio je Pantelić.

"Nakon konsultacija partnera u vladi, konstatovano je da je trenutna finansijska pozicija "Galenike" neodrživa. Ministarstvu finansija i privrede dat je nalog da krene u pripremu raspisivanja međunarodnog tendera početkom naredne godine, kojim bi se pronašao ozbiljan strateški partner i obezbedila sigurna budućnost za "Galeniku", saopšteno je iz Dinkićevog ministarstva.

U javnosti se, međutim, spekuliše da je kompanija bivšeg jugoslovenskog premijera ponudila tek 15 miliona evra za 85 odsto vlasništva u "Galenici", te da će novi vlasnik zadržati tek 250 od ukupno 2.300 radnika u firmi.

"Galenika" je bila prva srpska firma koja je privatizovana, 1991. godine kada je prodata Milanu Paniću i tada je vrednost fabrike procenjena na 360 miliona dolara.

Kada je država raskinula taj ugovor, Paniću je međunarodna arbitraža omogućila naknadu od 40 miliona dolara.

Američki biznismen Milan Panić osnovao je kompaniju "Valeant" pod prvobitnim nazivom "ICN farmaceutikals" 1959. godine i bio je njen direktor do 2002, kada je podneo ostavku posle optužbi za trgovinske prevare, ali i seksualno uznemiravanje.

Panić je prošle godine učestvovao na predizbornoj konvenciji URS-a Mlađana Dinkića.

(MONDO/foto: Beta,arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image