• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deficit budžeta manji od plana

U periodu od januara do kraja novembra ove godine ostvaren je deficit budžeta u visini od 161,4 milijardi dinara.

Kako je saopštilo Ministardstvo finansija, u septembru je zabeležen deficit budžeta od 22 milijarde dinara, u oktobru 2,7 milijardi, a novembru 13,4 milijardi dinara. Za 11 meseci ove godine ostvareni su prihodi budžeta od 719,4 milijardi, a rashodi u iznosu od 880,8 milijardi dinara.

Nakon specifičnog oktobra kad su pod uticajem većeg broja faktora i prihodi i rashodi dostigli visoke iznose, u novembru je zabeleženo vraćanje u normalne tokove sa ostvarenjima na nivou proseka. Na prihodnoj strani se, u odnosu na prethodne mesece, izdvaja porez na dohodak čiji je skok rezultat visokog priliva po osnovu poreza na kamate s obzirom na nedelju štednje.

Prihodi od poreza na dodatu vrednost (PDV) i akciza su značajno niži u odnosu na oktobar. Razlog nižeg ostvarenja PDV je činjenica da je oktobar mesec kad se uplaćuju tromesečne obaveze, a kod akciza visoko ostvarenje u oktobru rezultat je, s jedne strane, prenosa dela uplate iz septembra, a sa druge strane nastojanja obveznika akciza da preduprede više akcizne stope plaćanjem obaveza pre nego što nove stope stupe na snagu.
Kod neporeskih prihoda nije bilo vanrednih uplata, za razliku od oktobra kad su vanredni neporeski prihodi iznosili oko 11 mlrd.

Rashodi budžeta u novembru 2012. godine izvršeni su u iznosu od 77,9 mlrd dinara. Na rashodnoj strani značajno niže izvršenje nego u oktobru beleži se kod subvencija, kamata i kapitalnih izdataka. Što se tiče subvencija, u oktobru je bilo placanje zaostalih obaveza po osnovu poljoprivrednih subvencija, kao i ucešća Republike u projektu FIAT-a.

Kod rashoda po osnovu kamata visoko izvršenje je karakteristično za septembar i oktobar (otplata kamata na međunarodne kredite).Odstupanje kod kapitalnih izdataka u oktobru odnosilo se na otkup kukuruza za robne rezerve.

Najveće stavke na rashodnoj strani predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RFZO, Nacionalna služba za zapošlajvanje) čiji se najveći deo odnosi na penzije, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image