• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS preuzima vetropark

Naftna industrija Srbije (NIS) potpisala je danas s kompanijom Energovind ugovor vredan devet miliona evra o preuzimanju 50 odsto akcija u projektu izgradnje vetroparka u Plandištu.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kazao je na konferenciji za novinare da je investicja izgradnje vetroparka vredna 160 miliona evra i da će biti napravljeno 34 vetrenjače ukupne snage 102 megavata.

"Građevinsku dozvolu za vetropark u opštini Plandište dobili smo 7. decembra. Razgovore s bankama o finansiranju projekta završićemo do kraja marta, a gradnja bi trebalo da počne u aprilu", kazao je Kravčenko.

On je kazao da je početak rada, odnosno proizvodnje struje, planiran u pravom kvartalu 2014 godine. Kravčenko je rekao da će od ukupne investicije tog projekta deo NIS biti 23,5 miliona evra i da je postignut preliminarni dogovor s francuskom kompanijom Akuo Enerdži o ulasku u projekat s vlasničkim udelom od 15 odsto.

Kako je dodao, NIS će zadržati 50 odsto, a Energovind će smanjiti učešće u projektu. Kravčenko je rekao da će vetropark u Plandištu biti prvi takav projekat za NIS i ruski Gaspromnjeft i istakao da ne bi ulazili u taj projekat da nije isplativ.

"Ako projekat bude uspešan moguće je da ćemo širiti poslovanje u toj oblasti", dodao je Kravčenko. Direktor
Energovinda Goran Novaković kazao je da je ta kompanija već pet godina radi na projektu vetro parka u Plandištu i da su završili merenja vetra i studije potrebne za uticaj na životnu sredinu i ekonomske isplativosti projekta.

Srbija je trenutno jedna od tri zemlje u Evropi koja nema vetropark pored Albanije i Bosne i Hercegovine, dodao je on. Novaković, koji je bio ministar energetike u vladi Zorana Đinđića, kazao je da kompanija Energovind rzamatra i projekte o izgradnji drugih vetroparkova u Srbiji.

Predsednik opštine Plandište Milan Selaković rekao je da će omogućiti zapošljavanje u toj opštini i povećati prihode siromašnog opštinskog budžeta.

(Beta Foto Beta Emil Vaš)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nena

Gde da se javim za posao u nis-u?Aleksinac

Cika Tomislav

trebao je da dodje Rus i pokaze nasim lopovima, neukim "direktorima, i ostalima kako se vodi firma. pa Srbin ne zna za merku kad uzima, otima, krade... evo sad, NIS, par godina unazad najuspesnija kompanija sa izuzetnim profitom i neto dobiti. + sire poslovanje u drugim zemljama, ispituju nova nalazista, imaju svakojake projekte koji ne blede u fiokama, evo sad ulaze i u posao sa vetrenjacama... JAOOOO mnogo smo los narod postali!!!

Lela

Braca Rusi,posluzite se kao u svojoj kuci.

special image