• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li lekara za Galeniku?

Interesovanje za novu privatizaciju nekadašnjeg giganta sa početnom cenom od 120 miliona evra zasad pokazali kanadski Valiant i jedna nemačka kompanija



Nekadnašnji socijalistički gigant, pa privatna ICN Galenika, pa ponovo državna kompanija u stalnim problemima, fabrika lekova Galenika iduće godine će moždadobiti novog vlasnika.

Država je procenila da joj je isplativije da proda kapital i svu imovinu ove kompanije za najmanje 120 miliona evra, nego da u nju i dalje ulaže novac, sa neizvesnim ishodom ozdravljenja.

Jer, samo za pokriće tekuće likvidnosti tokom naredne godine, Galenici je neophodno 50 miliona evra, dok se gubici procenjuju na 170 miliona evra, pišu "Novosti".

Zainteresovanih, kažu u srpskoj Vladi, ima. Reč je o kanadskoj kompaniji Valiant, koja je vlasnik i nekadašnje firme nekadašnjeg premijera SRJ Milana Panića, ICN Farmaseutikals. Zainteresovana je, prema tvrdnjama iz vlasti, i jedna nemačka kompanija.

Da li će ovaj put država na tenderu da dobije dobru ponudu tek treba da se vidi. Prošli pokušaj, tokom 2010. godine, okončan je neslavno. Država je krajem 2009. raspisala pretkvalifikacioni tender, tražeći za Galeniku minimum 200 miliona evra. Odazvale su se samo dve firme: jedna indijska i jedna kiparska kompanija, nudeći gotovo upola manju sumu.

Debakl je doživela i prva privatizacija zemunske fabrike iz 1991. godine, zbog kog je u februaru 1999. godine ICN, tada u vlaništvu američkog Srbina Milana Panića, tužio je sudu u Vašingtonu jugoslovensku stranu za nepravedno oduzimanje imovine.

Spor je rešen na Međunarodnoj arbitraži u Parizu pet godina kasnije. Prema odluci, država Srbija treba da plati američkoj kompaniji 50 miliona dolara, koliko je Panićevo rukovodstvo ranije uložilo u Galeniku i vrati joj recepture za četiri jedinjenja.

Kanadska multinacionalna kompanija Valiant, koja je zainteresovana da kupi Galeniku nema, kako tvrdi ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, veze sa Milanom Panićem (jer je Panić prodao svoj udeo u ICN-u 2002.).

Galenika je u, izgleda za državnu upravu neizlečive probleme, upala prošle godine upala. Računi su blokirani zbog prevelikih troškova i pristiglih potraživanja.

Veliki deo problema napravila je nemogućnost naplate potraživanja koje je Galenika imala prema veletrgovcima lekovima. Rukovodstvo kompanije lane je smenjeno, a tadašnja vlast usvaja, početkom ove godine, zakon kojim garantuje za novo zaduženje Galenike od 70 miliona evra kod četiri komercijalne banke. Novac je namenjen refinansiranju kratkoročnih obaveza.

"Galenika iduće godine neće moći da finansira svoje aktivnosti samo prodajom lekova, već joj je potrebno 50 miliona evra dodatnog obrtnog kapitala. Ta fabrika ima modernu opremu i značajno učešće na tržištu i zato je vlada odlučila da raščisti njeno poslovanje, kaže ministar Dinkić.

Ministar je potvrdio da su pripreme za tender u toku već nekoliko nedelja.

(MONDO, foto: printscreen Galenika)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image