• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više smo izvezli softvera nego malina

Prošle godine vrednost izvezvenog softvera bila je 240 miliona evra, tako da smo prvi put izvezli više softvera nego malina, čija je vrednost bila oko 140 miliona evra.

Vrednost tržišta informacionih tehnologija u 2012. godini dostigla je 400 milona evra, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

To je manje nego 2011. godine, podsetivši da je rekordna vrednost zabeležena 2008. godine, kada je ono vredelo 545 miliona evra, rekao je Ljajić na konferenciji za medije o razvoju i potencijalima domaće IT industrije

Prema njegovim rečima, IT je oblast gde postoje veliki izvozni potencijali i šanse za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, ali su za to potrebna veća ulaganja.

''Srbija ulaže svega 60 evra po glavi stanovnika u sektor IT, što je na nivou Bugarske i Rumunije, ali znatno manje od Hrvatske koja ulaže 200 evra ili razvijenih zemalja zapadne Evrope gde taj prosek ide i do 800 evra'', istakao je Ljajić.

On je podsetio da je prošle godine vrednost izvezvenog softvera bila 240 miliona evra, kao i da smo prvi put izvezli više softvera nego malina, čija je vrednost bila oko 140 miliona evra.

''To dovoljno govori da sa relativno malim ulaganjima može da se ostvari ovakav obrt kapitala i ovoliki izvoz'', ocenio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, ekonomski razvoj zemlje srazmeran je investiranju u IT industriju, i to je šansa koju Srbija treba i mora da iskoristi.

''Ako se ima u vidu da je sav ovaj izvoz omogućen zahvaljajući ljudima koji rade u IT sektoru, a njih je oko 6.000, onda vidite značaj doprinosa koji IT industrija daje našem ekonomskom i privrednom oporavku'', naglasio je ministar.

Govoreći o problemima u ovom sektoru, Ljajiće je kazao da je među prvima piraterija, čija je stopa smanjena sa 74 na 72 odsto.

''Iako nekima ta dva procenta mogu da zvuče beznačajno, oni predstavljaju uštedu od 24 miliona evra, i iz toga se vidi koliko je problem piraterije još uvek veliki i aktuelan'', naglasio je Ljajić.

Kako je kazao, problem, takođe, može da bude deficit visokostručnog kadra, po kome je Srbija poznata i primamljiva za strane investitore.

Ljajić je kazao i da se pomoć države u ovoj oblasti treba usmeriti na pojednostavljivanje procedura i lakše dobijanje dozvola za strane ulagača i investitore, ali sa druge strane i kroz pomoć za oko 1.100 kompanija koje se bave izvozom softvera.

(Tanjug/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Selja Gradsky

Gde smo tu mi, obični gradjani, u celoj ovoj priči?

Sport Bili

Baš lepo, it industrija, živimo u matriksu pa super mi smo pametni ješćemo softver a maline će da jedu glupi, ti isti za koje se radi softver a kad budemo poželeli maline e onda ćemo da kupujemo naše maline od njih po skupljoj ceni da bi agent iz matriksa zaradio na proviziji.

special image