• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galenika vredi 100 miliona evra

Suštinska ekonomska vrednost Fabrike lekova Galenika je oko 100 miliona evra, smatra direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković i ističe da se rešenje za tu fabriku može tražiti i u strateškom partnerstvu i u prodaji.

Cvetković je u izjavi Tanjugu objasnio da investitori vrednost preduzeća u farmaceutskom sektoru mere na osnovu prihoda pomnoženih sa dva.

"Možemo reći da je vrednost Galenike njen dvogodišnji prihod", naveo je Cvetković i dodao da su prihodi te fabrike na nivou oko 40 ili 50 miliona evra godišnje.

On je podsetio da je u "boljim danima" prihod Galenike bio 60, 70 i više od 100 miliona evra, istakavši da je u trenutnim okolnostima suštinska ekonomska vrednost te fabrike "plus, minus" 100 miliona evra.

Cvetković je, međutim, dodao da je teško baratati tim podacima dok se ne vidi kakav je interes i da li će se ići na dokapitalizaciju Galenike kroz strateško partnerstvo, ili u pravcu kupovine kapitala kojim sada gazduje država.

"Mislim da će sva rešenja koja bi omogućila da Gelanika ostane lider na domaćem tržištu i bude u prilici da se dalje širi biti prihvatljiva za državu", naveo je direktor Agencije za privatizaciju.

Prema njegovoj oceni, rešenje treba tražiti u "širokom krugu alternativa" - bilo da se radi o strateškom partnerstvu ili o prodaji kompletnog kapitala partneru koji bi unapredio rad fabrike ili o prodaji imovine.

Cvetković je ukazao da je nivo obaveza Galenike zaista veliki i ocenio da bi bilo teško očekivati da ih ozbiljan partner, koji bi ušao u kupovinu ili u strateško partnerstvo, preuzme.

"Time će država na kraju ipak morati da se pozabavi sama", smatra on.
Direktor Agencije za privatizaciju veruje da je dobro svako rešenje kojim će se obezbediti unapređenje rada Galenike.

"Da li će se ići u pravcu strateškog partnerstva ili ka klasičnoj prodaji, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, mislim da je neophodno da se to uradi što pre i mislim da već početkom iduće godine država mora da nađe rešenje", naveo je Cvetković.

On smatra da bi se mogao raspisati poziv za iskazivanje interesa, kao u slučaju Železare Smederevo.

Cvetković je naveo da bi država mogla, putem tendera, da uputi poziv ne finansijskim, već strateškim investitorima, većim i ozbiljnijim od Galenike i sagleda šta nude - strateško partnerstvo ili otkup kapitala i koji bi se model mogao primeniti.

Prošle sedmice Vlada Srbije zadužila je Ministarstvo finansija i privrede da krene u pronalaženje strateškog partnera Galenici, pripremama za raspisivanje međunarodnog tendera početkom naredne godine.

(Tanjug, foto: printscreen Galenika)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image