• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teško do partnera za propala preduzeća

Za većinu preduzeća u restrukturiranju neće moći da budu pronađeni strateški partneri, smatra direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

On je najavio da će tokom 2013. u središtu pažnje biti firme sa manjim brojem zaposlenih.

Direktor Cvetković je u intervjuu Tanjugu istakao da je trenutno u postupku restrukturiranja 175 preduzeća, a među njima su ona u kojima taj proces traje već 10 godina i mora da bude okončan.

"U kojoj meri ćemo moći da nađemo strateške partnere za ta preduzeća, vrlo je teško pitanje. Za većinu sigurno nećemo moća. Ukoliko nismo mogli 10 godina, nećemo ni sada", ocenio je Cvetković.

Cvetković je, međutim, istakao da će Agencija pokušati da nađe najbolje moguće rešenje za svako od tih preduzeća.

Direktor Agencije je rekao da izmenama Zakona o privatizaciji, kojima se postupak restrukturiranja oročava na 30. jun 2014. godine, neće doći do automatskog gašenja preduzeća, već se samo ukida zaštita od naplate potraživanja.

"Potrudićemo se da neka od njih dođu u status da mogu da servisiraju svoje obaveze", naveo je Cvetković.

Prema Cvetkoviću, ekonomski gledano, imajući u vidu da ta preduzeća imaju zastarelu tehnologiju, prevaziđen proizvodni program i da su izgubila korak sa konkurencijom, teško je očekivati da će sada moći da nađu neko odgovarajuće strateško rešenje.

"Skoro sva preduzeća su opterećena ogromnim nivoom obaveza, praktično su na veštačkim plućima, po svim ekonomskim kriterijumjima mogla bi da odu u stečaj. Da li će se to događati ili neće zavisiće, pre svega, od odluka poverilaca", naveo je Cvetković.

Direktor smatra kako je realno očekivati da će neka preduzeća koja imaju tržišni potencijal, nastaviti da rade, odnosno da će se poverioci odlučivati za usvajanje planova reorganizacije koji bi to omogućili.

Cvetković je istakao da je najveći problem što u preduzećima u restrukturiranju radi 50.000 ljudi.

Ekonomska kriza, nemogućnost pronalaženja posla i smanjenje broja zaposlenih u privatnom sektoru obavezuju na ozbiljno promišljanje na koji način pristupiti okončanju restrukturiranja u Srbiji, naveo je Cvetković.

Cvetković je, ipak, primetio kako radnici treba da računaju da će socijalni programi predstavljati "realnost u datim okolnostima".

Direktor veruje da će Agencija, zajedno sa nadležnim ministarstvima, naći način da taj proces bude realizovan fazno, kako ne bi predstavljao šok za sistem.

Prema Cvetkoviću, "kandidati" za okončanje restrukturiranja u 2013. nisu preduzeća sa najvećim brojem zaposlenih, ali nije mogao da ih imenuje, istakavši da se u idućoj godini ne očekuje da veći broj radnika ostane bez posla.

"U 2013. uglavnom će fokus biti na preduzećima koja nemaju tako značajan broj zaposlenih, a onda ćemo i za ostala u 2014. morati da nađemo rešenje", kazao je Cvetković.

Direktor Agencije je dodao da će dinamika za okončanje postupaka restrukturiranja, kao i raspored po kvartalima, biti propisani akcionim planom čija je izrada u finalnoj fazi.

Po Cvetkoviću, poslovna imovina preduzeća u restrukturiranju na nivou je od 340 milijardi dinara, dok su njihove obaveze oko 325 milijardi dinara.

Najvredniju imovinu, prema finansijskim izveštajima, imaju RTB Bor, Simpo, Fabrika kablova u Jagodini i Grupa Zastava vozila, ukazao je Cvetković.

(Tanjug/Foto: Nemanja Jovanović, Tanjug)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zapad srbije

ugasite ih lopovi i tu ce vam biti kraj!!!

special image