• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Honorarci i sa šezdeset godina

Kriza tera građane da i u poodmaklim godinama da traže honorarne poslove. Čuvaju ljubimce, rade kao dadilje i negovateljice... za male pare.

Dok stoje u redu na birou rada i čekaju na radnu knjižicu u struci, čak i građani u poodmaklim godinama primorani su da - rade na sat.

Kako bi skrpili kraj sa krajem, oni koji su izgubili radno mesto, i pored iskustva i diplome fakulteta, moraju da rade honorarne poslove, pišu "Novosti".

Tako se većina okreće čuvanju dece i starih, brizi o tuđim kućnim ljubimcima, ali i čišćenju stanova i poslovnih prostora.

Kada se njihova prosečna satnica od 200 dinara na sat uporedi sa ponudom poslova u omladinskim zadrugama, pokazuje se da studenti bolje zarađuju.

Sa povećanjem broja staračkih domova u zemlji, jedno od retkih zanimanja koja se još traže jesu negovateljice. Ipak, i za ovaj posao je potrebno određeno školovanje i iskustvo, pa priučene građanke koje su ostale bez mesečne plate, pribegavaju privatnim agencijama. Niko ih ne zapošljava za stalno, već ih plaćaju na sat i po obavljenom poslu.

"Gerontodomaćice plaćamo oko 200 dinara po satu, u zavisnosti od toga šta rade, da li i kuvaju i koliko vremena provode sa ljudima", kažu iz Agencije "Legal invest".

Mnogi doktoranti i magistri bili su primorani da zasuku rukave i, u nedostatku drugog posla, radno mesto potraže - među sredstvima za čišćenje.

"Mada je ovo fizički posao, najviše se javljaju starije žene", kaže Aleksandra Dijamantović iz Agencije za čišćenje stanova i poslovnih prostora.

"Ne angažujemo nikoga na mesečnu platu, već plaćamo kada ima posla. Zarada je različita. Nekada dnevno zarade 2.000, a nekada 400 dinara. Ako dobiju stalnog klijenta, mogu da zarade i do 30.000 dinara mesečno. Poslednjih godina javljaju nam se i mlade žene koje su ostale bez posla usred radnog veka i ne mogu ništa drugo da nađu", kaže Dijamantović.

Slično zarađuju i dadilje, mada su, kažu iz agencija, klijenti u odabiru mnogo zahtevniji. Traže diplomu, pa i fakulteta, ili dugogodišnji rad sa mališanima. Tako, oni kojima hitno treba posao, a nisu to ranije radile, na ovo tržište najčešće ne mogu da se probiju.

Za građane koji nisu kvalifikovani da čuvaju decu, nudi se opcija brige o kućnim ljubimcima. Satnica je manja, ali je jedino iskustvo koje je potrebno - da su imali, ili još gaje, životinje.

"Javljaju nam se najčešće ljudi koji su očajni i slučajno su videli oglas", kaže Ivan Janković, direktor "Mona pet kera", agencije za čuvanje kućnih ljubimaca.

"Plaćamo ih od 180 do 250 dinara na sat, a posao se najčešće sastoji od brige o životinjama u stanu njihovog vlasnika, dok je on na poslu. Ponekad klijenti traže i čuvanje 24 sata. Ono se plaća od 800 do 1.000 dinara", objašnjava on.

Kada se uporede dnevnice, na sat bolje zarađuju nezaposleni mladi, ili studenti. Ponuda honorarnih poslova u omladinskim zadrugama plaća se i do 350 dinara za 60 minuta. Radno mesto se stalno menja, u zavisnosti od ponude.

Tako su slaganje robe po rafovima, lepljenje deklaracija, ukrašavanje prostora za slavlje najčešći poslovi koje mladi nezaposleni, ili studenti, mogu da nađu krajem godine.

"Oko praznika svi dele propagandni materijal i poklone pa se najbolje plaća rad u štampariji, gde je dnevnica i do 2.300 dinara ",kaže Breda Milić iz omladinske zadruge "Bulevar". -

Mladi najčešće biraju promocije, jer od njih prosečno bolje zarađuju, od 1.200 do 2.000 dinara dnevno, pišu "Novosti".

(MONDO)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

The

Tih spomenutih 350din po satu postoji mozda negde u Beogradu! U ostatku Srbije 130,eventualno 150 pa i za najteze poslove!

special image