• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privrednici premijeru ugasili svetlo

Nadam se da nećete da me otmete i držite kao taoca dok vam ne ispunim zahteve, našalio se premijer Ivica Dačić kada je tokom izlaganja u Privrednoj komori Beograda nestalo svetla.

Premijer Srbije Ivica Dačić našao se danas u nesvakidašnjoj situaciji i na trenutak je ostao u mraku zajedno sa oko 200 učesnika privredne konferencije, rekavši da se nada da privrednici neće da ga otmu, pa da ga ucenjuju dok ne ispuni njihove uslove.

Tokom rasprave na Okruglom stolu o "Kratkoročnim i dugoročnim merama za oporavak i unapređenje privrede" Privredne komore Beograda, neko je nehotice ugasio svetlo u sali, ali se premijer brzo snašao i našalio na taj račun, što su učesnici propratili aplauzom, javlja Tanjug.

U "redovnom" delu konferencije premijer Dačić poručio je privrednicima da će naredna godina biti puna ekonomskih izazova i ograničenja i da neophodno smanjiti javnu potrošnju a prioritet ekonomske poltike Vlade Srbije biće zaustavljanje privrednog pada i preokretanje ekonomskih tokova u pravcu uspostavljanja investiciono i izvozno orijentisane privrede.

Premijer je rekao da su pred vladom izazovni zadaci koji zahtevaju politički i društveni konsenzus, zbog čega će se nastojati da se, pri kreiranju ekonomske politike, uzmu u obzir mišljenja privrednika, ali i drugih učesnika u socijalnom dijalogu.

Srbiju i u narednoj godini, kako je najavio premijer, očekuje konsolidacija budžeta i fiskalna konsolidacija, kao i izgradnja efikasnijih institucija tržišne privrede i suzbijanje monopola.

Takođe, neophodan je, prema njegovim rečima, i porast konkurentnosti srpske privrede, okončanje procesa privatizacije i procesa denacionalizacije.

"Privlačenje investicija i reindustrijalizacija moraju biti centralni prioritet, a to znači i nove tehnologije, efikasan menadžment i novu korporativnu kulturu. Krajnji cilj ekonomske politike mora biti povećanje standarda građana i održiv privredni razvoj", rekao je Dačić.

Kako je precizirao, svetska kriza je razotkrila da dosadašnji model rasta i razvoja nije održiv, i da se mora menjati kako bi Srbija izbegla sudbinu visokozadužene zemje, što znači da u budućnosti unutrašnja tražnja neće moći da bude važnija od rasta bruto domaćeg proizvoda.

Govoreći o Zakonu o komorskom sistemu, Dačić je rekao da komore treba zadržati kao i svuda u svetu, ali sa drugačijem sistem finansiranja. Dodao je da će sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem razgovarati o tom zakonu, koji predviđa ukidanje obaveznog finansiranja komora od januara 2013. godine.

(MONDO/agencije, foto: Fonet/Nenad Đorđević)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jole

Ta obecanja slusamo vec 20 godina, i sve je gore i gore.

special image