• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tender za "traženu" Železaru opet produžen

Tender za izbor strateškog partnera za Železaru u Smederevu, koji ističe sutra, biće produžen, po drugi put, za dva meseca.

Kako saznaje Radio-televizija Srbije tender se produžuje do 28. februara.

Ovo je drugi put da se on produžuje, a Vlada je prethodno odlaganje odobrila na zahtev jedinog ponuđača - ruskog Uralvagonzavoda, jer je ta kompanija je tražila dodatno vreme kako bi dostavila konkretnu ponudu.

Železaru Smederevo vlada je otkupila u januaru ove godine od američke kompanije Ju-es stil (US Steel) i to za jedan dolar, pošto je ta kompanija saopštila da se povlači iz posla zbog ogromnih gubitaka i pada cena čelika na svetskom tržištu.

Amerikanci su smederevsku železaru, tada pod imenom Sartid, kupili u martu 2003. za 23 miliona dolara. Ta prodaja je jedna od 24 sporne privatizacije čiju proveru je zatražila Evropksa unija u sklopu procesa približavanja Srbije članstvu u panevrposkoj organizaciji.

Inače, vlada je raspisala tender za izbor strateškog partnera Železare 18. aprila, a ti rokovi su bili produženi do 26. decembra ove godine.

Ruski Uralvagonzavod se jedini formalno javio na tender za strateškog partnera, iako su iz Vlade u nekoliko navrata govorili da postoji veliko interesovanje.

Početkom decembra u Železari Smederevo boravila je desetočlana delegacija stručnjaka ekonomskog Instituta čelične industrije Čermet iz Rusije sa zadatkom da sagleda stanje srpske čeličane za potencijalnog strateškog partnera Uralvagonzavod i da prikupe informacije iz oblasti pravnog i finansijskog dela poslovanja.

Većina od 5.000 zaposlenih u Železari su na plaćenom odusustvu i primaju oko 60 odsto zarade, dok je manji broj angažovan na poslovima održavanja.

Stručnjaci su saglasni da je čeličani neophodan novih vlasnik jer je pitanje koliko država Srbija može da izdrži finansiranje fabrike u kojoj je proizvodnja privremeno obustavljena početkom jula ove godine.

Železara je, tokom proteklih desetak godina, bila veliki izvoznik i obuhvatala je do 13 odsto ukupnih prodaja iz Srbije inostranstvu, ali je istovremeno bila i veliki uvoznik sirovina.

(Tanjug/MONOD, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image