• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trgovci će biti bolji prema potrošačima

Predstavnici najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji potpisali su u Beogradu Deklaraciju o unapređenju trgovinskog sektora. Sporna Uredba o ograničenju marži neće biti produžavana ali se zbog toga ne očekuje skok cena.

Deklaracija, koja nije obavezujuči papir, predviđa društveno odgovorno poslovanje trgovaca i bolji odnos prema potrošačima.

Potpisivanju je prisustvovao i potpredsednik Vlade i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je istakao da Vlada nije potpisnica deklaracije, kao i da država neće uticati na slobodno formiranje cena na tržištu već će kreirati ambijent u kome će biti unapređena konkurencija i nastavljen proces liberalizacije tržišta.

Ističući da će Ministarstvo činiti sve da na tržište Srbije dođu novi trgovinski lanci, on je dodao da je to je moguće ako se stvore pravni okvir i sigurnost i smanji bilo kakvo administriranje.

U sektoru trgovine je svako treće preduzeće, kao i svaki peti zaposleni, a čini 11,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, rekao je Ljajić i ocenio da taj procenat može biti i veći ako se stvore uslovi za dolazak novih trgovinskih lanaca.

Ministar je napomenuo da je deklaraciju potpisalo osam trgovinskih lanaca, ali da je ona dobrovoljna i otvorena za sve zainteresovane da se unapredi sektor trgovine.

Deklaraciju su u Palati Srbije potpisali generalni direktor Deleza Srbija David Vander Skuren, generalni direktor kompanije Idea Aleksandar Seratlić, direktorka Merkatora S Stanka Pejanović, generalni direktor DIS-a Darko Aćimović i generalni direktor lanca Veropulos Vasilis Kakagiotis.

Potpis na Deklaraciju stavili su i predsednica UO kompanije Metro Veronika Punčeva, generalni direktor Gomeksa Goran Kovačević i komercijalni direktor kompanije Univereksport Spomenko Đodan.

Direktor Deleza Srbija istakao je da je početak saradnje sa Ministarstvom osnov za unapređenje tržišne utakmice, a da je najbolji put do niskih cena da se podrži slobodna i oštra konkurencija na tržištu. On je rekao da je maloprodaja veoma konkurentna, kao i da svi rade na smanjenju cena robe koju kupuju od dobavljača.

Vander Skuren je naveo da će deklaracija pomoći da tržište bude otvoreno i konkurentno i da omogući niže cene za potrošače.
Direktor DIS-a Aćimović, takođe, je ukazao na značaj tog dokumenta u čijoj je osnovi briga za potrošače i izrazio očekivanje da će ona vrlo brzo biti realizovana.

Što se administriranja države i slobodnog formiranja cena, prethodna vlada se krajem prošle godine uredbom umešala u slobodno tržište i ograničila marže (zarade) trgovaca na deset odsto za određene proizvode (brašno, suncokretovo ulje, kravlje mleko i jogurt, šećer, sveže meso, slatkovodnu ribu).

Uredba je produžena u julu i na snazi je do kraja godine, pa će se vrlo brzo u praksi videti videti kakav je stav nove Vlade oko slobodnog tržišta.

Ministar Ljajić tvrdi da Uredba neće i ne može biti produžavana. Ljajić je napomenuo da je ta uredba trajala godinu dana i da je izazvala oštre kritike kako trgovaca, tako i stručnjaka, ali i Evropske komisije.

Predstavnici ostalih trgovinskih lanaca istakli su da uredba nije imala bitnog efekta na potrošače i smanjenje cena.

Prestanak važenja uredbe posle Nove godine ne bi trebalo da dovede do "značajnog povećanja cena" osnovnih životnih namirnica, kaže Darko Aćimović iz DIS-a.

U vezi dolaska novih trgovinskih lanaca ministar je najavio Ikeu krajem 2013. godine, a nemačkog giganta Lidl krajem 2014.

Do kraja naredne godine moguće je da se otvori prva robna kuća Ikee u Beogradu, dok se, kako su istakli u toj kompaniji, završe neke formalno-pravne procedure. Lidl je kupio šest lokacija za maloprodajne objekte, a potrebno im je još devet, rekao je Ljajić i dodao da neke lokalne samouprave o tome pregovaraju sa predstavnicima Lidla.

(Tanjug/MONDO, foto: Beta/Milan Obradović)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

KO TO TAMO PEVA

"Svi rade na smanjenju cena robe..." Ha-ha i jos jednom ha-ha-ha... :) Ma nema nista od toga dok ne dodje LIDL, sa zaista konkurentnim, tj. mnogo nizim cenama robe u maloprodaji! :)

Danja

Pa baš mi je drago za ovakav stav prema potrošačima. Mada sam radeći u jednom od ovih lanaca, sve slabiji potrošač finansijski, a sve češće na meti potrošača koji se svakim danom sve neobzirnije i bahatije odnose i prema radnicima i prema robi. I odmah zauzmu stav:potrošač je uvek u pravu! Ajte malo vlasnici tih lanaca, učinite nešto i za nas male radnike, koji držimo celu tu Vašu mašineriju na svojim ledjima!

special image