• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predugovor sa Kinezima za Koridor 11

Ministarstvo građevine i urbanizma potpisalo je danas predugovor za izgradnju dela Koridora 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga sa predstavnicima kompanije "Šandong haj-spid grup" iz Kine, a vrednost te investicije je 333 miliona dolara.

Predugovor su potpisali ministar Velimir Ilić, predstavnik kineske kompanije Liu Cičeng i direktor preduzeća Koridori Srbije Dmitar Đurović.

Ministar Ilić je najavio da će uskoro biti potpisan i konačni ugovor i da bi prvi radovi mogli da počnu već u martu.

Ističući da će izgradnja te dve deonice, koje su ukupno dugačke oko 50 kilometara, biti finansirana sredstvima iz već odobrenog kineskog kredita uz kamatu od 2,5 odsto, Ilić je dodao da će maksimalno odstupanje od projektovane cene biti do 10 odsto.

Učešće kineske kompanije u tom projektu iznosiće 51 odsto, a srpskih preduzeća 49 odsto, s tim što će ukupno angažovanje radne snage iz Srbije na tom projektu biti oko 70 odsto, rekao je Ilić i objasnio da će i kineska kompanija angažovati deo naše radne snage.

Ilić je kazao da će pripremni radovi trajati tri meseca, a da je konačan rok za završetak autoputa od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga 38 meseci.

Predviđena izgradnja autoputa od Obrenovca do Preljine kod Čačka je u potpunosti finansijski pokrivena, istakao je Ilić, dodajući da će se autoput od Beograda do Obrenovca graditi javno-privatnim partnerstvom.

Ova investicija je, prema rečima Ilića, veoma važna, a dogovor sa kineskom kompanijom su pomogli Ambasada Kine u Beogradu, Vlada Srbije i Kabinet predsednika Republike.

Ambasador Kine u Srbiji Džang Vanšu je kazao da su odnosi Srbije i Kine veoma dobri u poslednje dve godine i da su nova vlada i ministar Ilić dodatno unapredili tu saradnju.

Predstavnik "Šandong haj-spid grup" Liu Cičeng je podsetio da je ta kompanija izgradila najduži most na svetu preko mora, dug 42 kilometra.

Najduži pomorski most na svetu "Điaodžou Bej bridž" dužine 42 kilometara, koji je sagradila ova kompanija, otvoren je u NR Kini u junu 2011, a radovi su trajali oko četiri godine.

Taj most sa 5.000 stubova povezuje istočnu kinesku luku Đingdao i ostrvo Huangdao, a koštao je više od 1,5 milijardi dolara.

Direktor Koridora Srbije je poručio da je to preduzeće spremno za realizaciju tog projekta i da će se potruditi da sve bude dobro urađeno i završeno u predviđenom roku.

(Tanjug/Foto: Nenad Milošević, Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image