• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić najavio traktore i brži povrat PDV-a

Ministar finasija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da država blizu donošenja odluke da izgradi potuno novu fabriku poljoprivrednih mašina. brži povraćaj PDV-a, za pretežne izvoznike 10 dana, a za ostale obveznike 30 dana.

"Srbiji trebaju traktori. Ali nam ne trebaju stari modeli koje danas proizvode IMT i IMR, firme koje su opterećene dugovima i koje imaju staru opremu", rekao je ministar novinarima prilikom posete zemunskoj fabrici "Stan tehnolodžis" u koju se dovezao "fijatom 500L", proizvedenim u Kragujevcu.

Dinkić je precizirao da se rade projekti izgradnje nove fabrike poljoprivrednih mašina u koji bi bili probačeni radnici IMT i IMR i oprema koja se moze upotrebiti, ali bi, kako je istakao, veći deo nove fabrike činila nova oprema.

"Ta fabrika ne bi peroizvodila samo traktore, već i kombajne koje je nekada radio Zmaj, kao i druge, priključne poljoprivredne mašine", rekao je ministar.

Dinkić je istako da bi se prozvodili traktori i mašine u segmentu koje tržište trazi, tako da bi, novi IMT traktor imao motor američke firme "Džon Dir" i bio bi jedan od najsavtremenijih na tržištu.

"Ideja je da pokušamo da se ti traktori ne prodaju samo u Srbiji i regionu, nego da se izvoze i u čitav svet. Krenuće se prvo sa kapacitetom koji neće biti previše ambiciozan, a ako tržiste potvrdi našu ideju, onda ćemo to širiti", rekao je ministar.

Dinkić je najavio da sutra ide u Prvu petolektku u Trsteniku gde će se pripremititi novi koncept modernizacije te kompanije.

Dodao je da je ideja da se vidi koje fabrike koje su nekada bile giganti, a onda propale, imaju tržište i da država u njih investira i kupi novu opremu kako bi bile konkurentnije i mogle da zapošljavaju bez subvencija države.

"U Srbiji u resturukturanju ima 175 preduzeća i ako bi se njima bavili na isti način kao do sada, za godinu i po sva bi otišla u stečaj. To nam nije cilj", rekao je ministar finasija i privrede Mlađan Dinkić.

Ministarstvo finansija i privrede najavljuje i brže vraćanje PDV-a. Rok povraćaja poreza na dodatu vrednost (PDV) za pretežne izvoznike skraćen je sa 15 na 10 dana, a za ostale obveznike sa 45 na 30 dana.

Ministar Dinkić je rekao da je o skraćenju roka obaveštena Poreska uprava i da je Ministarstvo odlučilo da se za pretežne izvoznike kvalifikuju firme koje izvezu više od 50 odsto proizvodnje.

Kako je dodao Dinkić, Vlada Srbije će sutra, na redovnoj sednici, razmatrati te uredbe, a 8. januara će biti sednica Vlade o platformi o Kosovu.

Dinkić je kazao da će Vlada ove godine biti usredsređena na pomoć malim i srednjim preduzećima i predložiti da poput Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), postane suvlasnik u preduzećima sa 25 odsto kapitala.

Prema njegovim rečima, na taj način stićiće novac u privredu i preduzeća koja sada ne mogu da dobiju kredite. Dinkić je dodao da će firme kasnije moći da otkupe vlasnički udeo od Vlade.

(Beta/Foto: Zoran Žestić, Tanjug)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jole

ko zna mozda ce dis jednog dana, da prodaje kombajne ?

Upomoc nastupa Mladjo

Recept sina Mladje prvo unisti, pa onda podizi " ja sam uvek u pravu" pa dokle Dinkicu?

special image