• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uz stroža pravila manje brige za Eurozonu

"Fiskalni pakt" Evropske unije, dogovoren u nastojanju da bude ukroćena dugotrajna dužnička kriza u EU, stupio je na snagu sa prvim danom 2013. i investitori su odmah osetili olakšanje.

Uz stupanje na snagu strožijih pravila među investitorima nema više strahovanja od raspada zone evra, rekao je danas u Lisabonu predsednik Evropske komisijem Žoze Barozo, ali je priznao da situacija u Evropi i dalje teška.

"Godina 2012. završila se u pozitivnom tonu za Evropsku uniju. Mislim da je pošteno reći da je nestala percepcija rizika u evrozoni", rekao je Barozo u govoru na seminaru za portugalskih diplomate.

"Investitori su shvatili da, kada se evropski lideri obavežu da će učiniti sve da zaštite integritet evra, oni to kažu ozbiljno", dodao je on.

Predsednik Evropske komisije je potvrdio da je stanje u Evropi i dalje "teško", uz prognozu "velike nezaposlenosti 2013." godine.

Programi prilagođavanja u nekoliko zemalja "imaju recesivan efekat, iako stvaraju uslove za snažan rast na srednji i dugi rok", rekao je on.

"Moramo nastaviti rebalans javnih finansija" i "nastaviti reforme", rekao je on.

"Evropska unija je spremna da se analizira pravac raznih programa (podrške), da napravi korekcije da bi se smanjio socijalni udar", rekao je Barozo.

U martu prošle godine, 25 od 27 članica EU je prihvatilo "pravilo o uravnoteženju budžeta" da bi osigurale da budžetski deficiti njihovih vlada više ne budu prekomerni, što je i izazvalo dužničku krizu i gotovo potopilo zajedničku valutu evro, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Pakt o fiskalnoj stabilnosti takođe podrazumeva kazne za države koje prekrše pravila i ne ograniče javni dug i deficit, kao i centralizovani nadzor koji sprovodi EU.

Propis o uravnoteženju budžeta treba da bude uključen u nacionalne zakone pojedinačnih država, a poželjno bi bilo da se spominje u bazičnom aktu EU, da bi ga kasnije bilo teško izmeniti ili zaobići.

Premijer Britanije Dejvid Kameron odbio je da potpiše pakt, koji vlada u Londonu vidi kao nastavak uplitanja Brisela u ključno pravo jedne države da određuje poreska pravila i prioritete potrošnje.

Mišljenje konzervativnog premijera Kamerona deli i skeptična vlada Republike Češke.

Bilo je potrebno da ugovor ratifikuje 12 članica evrozone, a taj uslov je ispunjen prošle nedelje, pošto je to učinila Finska, navedeno je iz EU.

Portparol nemačke vlade izjavio je da je stupanje pakta na snagu "dobra vest", podsećajući da je zvanični Berlin prvi pogurao predlog o uravnoteženju budžeta

Važno da uskoro uslede i druge mere, nedavno dogovorene u cilju bliže integracije evrozone, dodao je taj portparol.

Fiskalni pakt su, pre Finske, ratifikovale Austrija, Kipar, Nemačka, Estonija, Španija, Francuska, Grčka, Italija, Irska, Portugalija i Slovenija.

(MONDO/agencije, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image