• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njima je Nova godina donela…otkaze!

Crni dani početkom 2013. za radnike u Srbiji. Njih 630 ostalo bez posla.

Oko 500 radnika čačanske vojne fabrike Sloboda, koji su tri godine radili po ugovoru na određeno vreme, ostalo je bez posla zbog smanjenja obima poslovanja te firme. Prvog radnog dana ove godine 130 radnica italijanske firme za proizvodnju elektroinstalacija za belu tehniku u Kragujevcu "Elektronica di vitali" takođe je ostalo bez posla.

Kako je danas agenciji Beta rekao predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Dragan Jekić, tokom januara za radnike u Čačku neće biti posla zbog toga što Sloboda pravi pauzu, a Sindikat zahteva od rukovodstva da ih ponovo angažuje potom, od 1. februara.

"Na kraju poslovne godine, krajem decembra 2012, poslovodstvo fabrike donelo je odluku da se zbog uštede energenata i zbog smanjenog obima posla, napravi pauza i do 14. januara niko u fabrici neće raditi. Takođe je doneta odluka da radnici koji su angažovnai na određeno vreme, neće raditi tokom celog januara i da će biti pozvani na posao od 1. febraura ukoliko bude bilo potrebe", rekao je Jekić.

On je dodao da će radnici koji su ostali bez posla u januaru imati novčanu nadoknadu preko filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, ali, ukoliko 1. februara ne počnu ponovo da rade, biće socijalni slučajevi.

Po rečima predsednika Samostalnog sindikata, u fabrici Sloboda na neodređeno vreme je zaposleno 1.200 radnika. Sindikat očekuje da će ove godine 300 radnika moći da napusti fabriku, ukoliko im bude ponuđen socijalni program.

Radnici firme za proizvodnju elektroinstalacija za belu tehniku u Kragujevcu "Elektronica di vitali" ostali su bez posla, jer je u tom privrednom društvu pokrenut postupak likvidacije.

Da je pokrenut postupak likvidacije objavljeno je i na sajtu Agencije za privredne registre, a radnice su informaciju o tome dobile od direktorke Dragane Todorović 3. januara kada su došle na posao, posle kolektivnog odmora.

Todorovićeva, koja je takođe među radnicama kojima se danas uručuju rešenja o prekidu radnog odnosa, u izjavi Tanjugu rekla je da je "vlasnik iz Italije i on je doneo takvu odluku" i dodala da su neki od razloga za pokretanje postupka likvidacije ekonomska kriza, pad prodaje bele tehnike u Italiji, kao i nedovoljno ugovorenih količina za prodaju u ovoj godini.

"Elektronica di vali" je 2008. godine kupila kragujevačko preduzeće "Elvod" za električne instalicije za belu tehniku proizvodila je za firme "Kendi" i "Boš". Važili su u gradu za uspešno preduzeće, koje je u prošloj godini planirano proširivanje kapaciteta.

Radnice nisu želele da daju izjavu u kameru, ali su kazale da su iznenađene prekidom radnog odnosa, tim pre što je u najavi bilo proširenje proizvodnje, jer je vlasnik u prošloj godini izgradio magacin u industrijskoj zoni Petrovac.

Lokalna televizija je javila da je razlog za likvidaciju smanjenje obima posla za 50 odsto što nije odgovaralo vlasniku firme.

Sada već bivše radnice "Elektronica di vali", imaju pravo na novčanu naknadu Nacionalne službe za zapošljavanje, pošto se prethodno prijave i budu na evidenciji nezaposlenih.

Pre nepunih mesec dana u Kragujevcu je bez posla ostalo i nešto više od 100 radnika trgovinskog preduzeća "Srbija" čiji je vlasnik kompanija "Delez" koja je tada saopštila da otpušta radnike i zatvara jedan broj prodavnica zbog nerentabilnog poslovanja.

(agencije/MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dj

Znaci sad smo skocili na 27-28% nezaposlenosti :) , divota .

Ivana

Stvarno mi je zao.Nova godina nije trebala tako da im pocne.

Milos

E, to je Srbija.

special image