• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada ipak traži gazdu za Galeniku

Vlada se ipak nije osvrnula na zahteve sindikata fabrike lekova i, kao što je i najavila, objavljen je tender za "strateškog partnera", kako se u Srbiji eufemistički zove potencijalni kupac.

Ministarstvo finansija i privrede Srbije objavilo je javni poziv investitorima da dostave pisma o namerama za strateško partnerstvo u farmaceutskoj kompaniji Galenika.

Kako se navodi u oglasu objavljenom u listu "Politika", potencijalni investitori trebalo bi da u pismu o namerama prikažu svoje viđenje transakcije za realizaciju strateškog partnerstva u Galenici.

Namera Vlade Srbije je da na osnovu analize dostavljenih predloga donese odluku o daljem postupku izbora strateškog partnera za tu državnu farmaceutsku kompaniju.

Prijave za učešće mogu da se dostave do 18. februara, a rok za dostavljanje pisama o namerama o strateškom partnerstvu u Galenici je 18. mart.

Na konkursu mogu da učestvuju kompanije iz farmaceutske industrije koje se tom delatnošću bave najmanje pet poslednjih uzastopnih godina i koje su u 2011. imale poslovni prihod od 200 miliona evra.

Ovim uslovom iz igre su izbačeni svi profesionalni invsticioni fondovi.

Pravo da dostave pismo o namerama imaće kompanije koje ispune kvalifikacione kriterijume, uplate 10.000 evra i potpišu ugovor o čuvanju poverljivih podataka.

Potencijalni investitori koji ispune te uslove imaće pristup dokumentaciji o kompaniji i mogućnost da posete Galeniku od 1. februra do 15. marta 2013. godine, navodi se u oglasu.

Vlada Srbije dala je 21. decembra 2012. saglasnost za pokretanje postupka pronalaženja strateškog partnera za farmaceutsku kompaniju Galenika.

Godišnji prihod Galenike je oko 50 miliona evra godišnje a ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u decembru je kazao da Galenika ima dug od oko 170 miliona evra i da država više ne želi da dodatnim davanjima iz budžeta opterećuje građane.

"Samo prodajom lekova Galenika ne može da finasira poslovanje i za to joj je potreban dodatni kapital", rekao je srpski ministar Dinkić.

Prema procenama Vlade 1.000 od 2.700 zaposlenih u fabrici je tehnološki višak.

Dva najveća sindikata Galenike juče su se javno obratili Vladi sa zahtevom da tender ne raspisuje nego da sama dokapitalizuje fabriku.

(Fonet, foto: MONDO/Petar Stojanović)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aniram

Galenika je vec prodata americkom Valijantu samo nece da objave. Zaposlenima je najavljeno zatvaranje pogona sterilnih proizvoda jos pre Nove godine. Svi su je muzli. Ta je fabrika donosila 200 mil.€ profita pre 5 god. A onda su doveli nesposobnjakovice da je cerupaju.

Djoksa

Koliko ja znam gro tog duga je nastao tako što RZZO nije plaćao lekove a država je pozajmljivala pare Galenici... Apsurd da ne može biti veći... Samo da je država na vreme plaćala lekove, Galenika ne bi ni imala potrebe kod iste da se zadužuje..

special image