• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šeik "najmi" Karađorđevo na 30 godina

Zajednička kompanija "Al Dahre" i države Srbije dobiće na korišćenje 3.664 hektara poljoprivrednog zemljišta koje koristi Vojna ustanova Marović - pogon Karađorđevo.

Ova kompanija će raposlagati tim zemljištem 30 godina, a Karađorđevo će dobiti 20 odsto godišnjeg prinosa koje se ostvari na zemljištiu, piše "Blic" i dodaje da se sve to odnosi i na zgradu vojne ustanove.

Karađorđevo je u vlasništvu države, a Ministarstvo odbrane ima upisano pravo korišćenja ovog zemljišta, kao i zgradu Vojne ustanove.

U predugovoru o investicijama vrednim 200 miliona evra koji je potpisan u Abu Dabiju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata predviđeno je i da u budućnosti, nakon isteka tri decenije prava korišćenja Karađorđeva, saradnja može da se produži na isti ili sličan rok.

Stanovništvo Srbije, osim mreže za navodnjavanje u koju bi trebalo da bude uloženo oko 150 miliona evra, trebalo bi da očekuje i da će zemljište u okolini gazdinstava koje će kupiti ili uzeti u zakup "Al Dahre" dobiti na ceni.

Sa druge strane, ova kompanija iz UAE se obavezala da će investirati 100 miliona evra u agrotehnički razvoj i izgradnju komplentne infrastrukture za navodnjavanje. Ostatak novca, 100 miliona evra, uložiće u sticanje 80 odsto vlasništrva u osam državnih poljoprivrednih preduzeća, gde će Srbija zatražiti 20 odsto vlasništva.

Kako saznaje "Blic", kukuruz, pšenica, soja i detelina glavne su poljoprivredne kulture koje će biti posjeane na 14.000 hektara zemljišta budućeg zajedničkog preduzeća.

Mlađan Dinkić je za "Blic" izjavio da je na ovaj način povećana cena okolnih zemljišta poljoprivrednih proizvođača i obezbeđen siguran izvoz poljoprivrednih viškova.

"Obezbedili smo partnera koji je dobar platiša. Namera je, ne samo da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, nego i logistikom tako što bi u Pančevu imali potpuno nove lučke kapacitete", kaže Dinkić.

Tu je i ideja u ulaganja u obnovu flote "Jugoslovenskog rečnog brodarstva", što bi omogućilo kvalitetan prevoz poljoprivrednih proizvoda Dunavom do Kostance. Reč je o ulaganju od 40 miliona evra.

Dinkić navodi da ni to nije sve, već će u Beograd stići predstavnici Razvojnog fonda Abu Dabija koji imaju nameru da sa 300 miliona evra kreditiraju poljoprivrednike u Srbiji.

"Deo ovog novca koristio bi se za kanale za navodnjavanje, a ostatak za obnovu mehanizacije poljoprivrednika. Rok otplate bi bio 10 godina sa grejs periodom od tri godine", objašnjava Dinkić.

Poseban ugovor odnosiće se na zakup 2.982 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na 30 godina. Tokom prvih 10 godina zakup će iznositi 250 evra po hektaru godišnje, a nakon toga cena će biti korigovana, s tim da ne može da bude veća od 370 evra ni manja od 250.

Predugovorom je predviđena i prodaja sledećih kombinata:
- PKB (7.juli) - 2.329 hektara za 27.948.000 evra, odnosno 12.000 po hektaru
- Agrobanka, Bač - 791 hektar za 7.910.000 evra, 10.000 po hektaru
- Bratstvo jedinstvo, Neuizna - 595 hektara za 5.950.000 evra, 10.000 po hektaru
- Dragan Marković, Obrenovac - 1.253 hektara 12.530.000 evra, 10.000 po hektaru
- Jadran, Nova Gajdobra - 518 hektar za 5.180.000 evra, 10.000 po hektaru
- Mladi Borac, Sonta - 307 hektara za 3.070.000 evra, 10.000 po hektaru
- Poljoprivredno društvo, Omoljica 1.080 hektara za 10.800.000 evra, 10.000 po hektaru.
- Vojvodina, Starčevo 580 hektara za 5.800.000 evra, odnosno 10.000 evra po hektaru.

Što se PKB-a tiče, kako je objasnio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, za 2.329 hektatra ovog preduzeća grad će dobiti skoro 28 miliona evra. On napominje da je to samo deset odsto od ukupne površine zemljišta kojim raspolaže ovaj kombinat.

"Polovina novca od prodaje biće potrošena za plaćanje dugova preduzeća koji su nastali još pre deset godina, a za preostali novac grad će tek odrediti namenu", objasnio je gradonačelnik Beograda za "Blic".

(MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 23

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

milos

konacno dobre vesti i za srpsku ekonomiju. Neki ljudi ne shvataju da mi sami nemamo dovoljno kapitala za ulaganje u dizanje tog sistema i da su nam potrebne strane investicije. Sta ti vredi zemlja koja je zaparlozena i kanali zarasli u korov. nadam se da ce ovakvih projekata biti sve vise. mozda na kraju ova vlada bude upamcena i jos po necemu osim borbi protiv korupcije.

mića

pocece i nas da prodaju

Mirko CZ

A šta bi ti radio sa tom zemljom,čemu tebi ona služi?Strašno je koliko je ovaj narod negativan i sve mu je crno.Nekad bio nebeski narod a danas je narod koji samo kuka.Sta god da se promeni to je loše i crno,a niko od vas ne bi ni izašao na ulicu da se buni protiv arapa nego samo kmečite od kuće.Lepo je Djindjić rekao o tome,ako ispred srbina postaviš čašu ispunjenu do pola on će reči da je čaša poluprazna a neko drugi bi rekao da je čaša polupuna jer ima pozitivan stav a mi smo negativni do bola.Ovaj posao sa arapima za vas je poluprazna čaša a za mene je polupuna.

special image