• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAT: Inflacija u 2013. upola manja nego lane

Inflacija u Srbiji u ovoj godini biće sigurno iznad šest odsto, ali će rast cena biti sporiji nego u 2012. godini, izjavio je danas saradnik Ekonomskog instituta Stojan Stamenković.

Stamenković je, na predstavljanju novog broja "Makroekonomskih analiza i trendova" (MAT), ocenio da inflacija sigurno neće biti u ciljanim okvirima koji su za ovu godinu četiri plus-minus 1,5 odsto, i da će biti nešto veća, ali da će njeno kretanje zavisiti i od okolnosti u okruženju.

On smatra da je sveže meso pojeftinilo zbog pokolja stoke posle suše usled poskupljenja stočne hrane, ali da u budućnosti treba očekivati njegovo poskupljenje - i mesa i drugih proizvoda čija je cena pala zbog suše i niske traznje, a predstoji i rast regulisanih cena.

Govoreći o paradoksu da je Srbija u recesiji, a da cene rastu, Stamenković je istakao da su uzrok tome monopolske strukture na tržištu, velika distorzija između proizvođačkih cena hrane i cena u industriji i trgovini, ali i pritisak potrošnje.

Urednik MAT-a Vladimir Vučković naveo je će, iako sledi povećanje cena pod kontrolom države, inflacija u ovoj godini biti približno upola manja nego u 2012, što je i dalje relativno visok nivo.

On je podsetio da je mesečna inflacija u Srbiji, posle ubrzavanja tokom tri meseca po prosečnoj stopi od 2,3 odsto, u novembru bila na nultom nivou, a u decembru iznosila minus 0,4 odsto, tako da smo godinu završili sa inflacijom od 12,2 odsto.

Pojeftinjenje samo jedne petine potrošačke korpe neutralisalo je poskupljenje skoro tri petine potrošačke korpe, rekao je Vučković precizirajući da se radi o pojeftinjenju svežeg mesa, kao posledica klanja stoke posle suše, kao i južnog voća i goriva za vozila, što su međunarodne cene na koje mi nemamo uticaj.

(Tanjug Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image