• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vojvodina nije videla predugovor sa šeikom"

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da Vlada Srbije nije omogućila pokrajinskoj administraciji uvid u predugovor o prodaji poljoprivrednih kombinata kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Vlada Srbije nam nije omogućila uvid u taj dokument, što bi bilo logično, budući da je najveći broj tih preduzeća na territoriji Pokrajine. Zato smo tražili da dobijemo uvid u taj dokument", rekao je Pajtić novinarima u Novom Sadu.

Vlada Vojvodine danas je zatražila od Vlade Srbije da joj hitno dostavi izvorni tekst predugovora o prodaji poljoprivrednih kombinata Al Dahri.

Pokrajinska vlada je zatražila i informaciju o načinu utvrđivanja cene poljoprivrednog zemljišta, cene zakupa, procentu učešća u godišnjem prinosu, ceni objekata i opreme, obima i lokacije ulaganja, statusu zaposlenih i raspodeli sredstava koja će se ostvariti na osnovu postignute cene.

Pajtić je danas potvrdio da će radna grupa koju je formirala Vlada Vojvodine analizirati sve elemente predugovora sa aspekta pravne osnovanosti i njegove ekonomske efekte, sa posebnom analizom zaštite interesa poljoprivrednih preduzeća i zaposlenih, lokalnih samouprava i institucija pokrajinske administracije.

"Želimo da vidimo da li stoje teze poljoprivrednika da je bilo diskriminacije naših poljoprivrednika u odnosu na strane investitore i da li je racionalnije davati u zakup poljoprivredno zemljište, a neprodavati ga", rekao je Pajtić.

Radnu grupu čine eksperti Saveta za poljoprivredu Vojvodine, predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Instituta zaratarstvo i povrtarstvo. Njihova analiza biće osnov za dalje zaključke Vlade Vojvodine i Odbora za poljoprivredu Skupštine Vojvodine.

"Dobro je što će Grad Beograd dobiti deo sredstava od prodaje kombinata, ali bi bilo racionalno da to dobiju i lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine u kojima se nalaze ta preduzeća", rekao je Pajtić i dodao da postoji čitav niz otvorenih pitanja na koje Vlada Vojvodine nema odgovor.

Prema njegovim rečima, Vlada Vojvodine želi partnerski da pristupi tom poslu sa Emiratima i da bude odgovorna prema svojim građanima, jer je to njena obaveza, a brojni poljoprivrednici to i traže od nje.

Inicijativu za analizu predugovora i preispitivanje njegovih efekata i posledica Vladi Vojvodine su uputili udruženje poljoprivrednih proizvođača Klub 100P plus, Asocijacija Vojvodina Agrar i druga poljoprivredna udruženja.

Oni su u inicijativi istakli da u postupak pregovaranja nisu bile uključene Skupština i Vlada Vojvodine, iako su predmet pregovora i zaključenog predugovora bila preduzeća i obradivo zemljište koje se pretežno nalazi na teritoriji pokrajine.

Vojvođanski zemljoradnici i poljoprivredne asocijacije su ukazali na nezakonitosti navedenih postupaka, navodeći da je u Srbiji zabranjena prodaja zemljišta strancima, kao i da se može izdavati u zakup samo putem tendera.

Ministarstvo finansija i privrede Srbije je objavilo predugovor na svom sajtu (www.mfp.gov.rs).

Njime je predviđeno osnivanje nove, zajedničke kompanije, u kojoj će 80 odsto udela biti u vlasništvu Al Dahre, a ostatak će zajednički pripadati Republici Srbiji i Gradu Beogradu.

Predugovorom je predviđeno i da Ministarstvo poljoprivrede Srbije i nova kompanija zaključe ugovor o zakupu 2.982 hektara pljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na 30 godina.

Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je da će svih 16.500 hektara koje su do sada koristili poljoprivredni kombinati, biti ponuđeno "isključivo vojvođanskim paorima u zakup", a ne kompaniji Al Dahra.

Istaknuto je da jedino poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa jeste 2.982 hektara koje je koristilo gazdinstvo "7. juli", u sklopu poljoprivrednog kombinata PKB.

Predugovor sa Al Dahrom potpisan je uz saglasnost Vlade Srbije, a konačni ugovor trebalo bi da stupi na snagu nakon potpisivanja i ratifikacije međudržavnog sporazuma Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vlada Srbije saopštila je danas, povodom zahteva Vlade Vojvodine, da je tekst predugovora potpisanog sa kompanijom "Al Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od prvog dana objavljen na sajtu Ministarstva finansija i privrede i na taj način dostupan javnosti.

Zbog toga Vlada ocenjuje da je neodgovorno i neozbiljno ponašanje pokrajinske vlade, koje ima za cilj odbijanje stranih investicija i sprečavanje modernizacije srpske poljoprivrede.

Ovakvim postupcima i izjavama Vlada Vojvodine direktno ugrožava živote i standard građana Vojvodine, ali i cele Srbije, što Vlada Srbije neće dozvoliti.

Elementi ovog predugovora su isključivo preduzeća koja su u republičkom vlasništvu, osim Gazdinstva "7. jul", koji pripada PKB, gde je supotpisnik sporazuma o zajedničkom ulaganju gradonačelnik Beograda, a sporazum je potvrdila i Skupština Grada, piše u saopštenju Vlade Srbije .

Prosečna cena hektara zemlje na tržištu do sada je iznosila 5.000 evra po hektaru, a maksimalna tržišna cena iznosi 8.300 evra po hektaru.

Sa kompanijom "Al Dahra" ugovorena je cena u iznosu od 12.500 evra i 15.000 evra za deo PKB, što je najviša cena koja je ikada postignuta, a istovremeno dvostruko veća od tržišne cene.

Pri tom, kompanija "Al Dahra" se predugovorom obavezala da dodatno uloži 100 milona evra u irigacione sisteme i novu opremu, istaknuto je u tom saopštenju.

(Beta/MONDO, foto: Tanjug, Filip Krainčanić)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vojvodjanin

Ja sam Vojvodjanin i iskreno vam kazem da je ap Vojvodina bzvz tvorevina kako bi se trosile pare poreskih obveznika na administraciju i izgradio NS u interesu pojedinaca, a svi ostali gradovi u ap Vojvodini placaju ceh izgradnje NS-A. Samo Vas molim za referendum o ukidanju ap.

ZIMAKS BG

A kao do sada smo ih uvek videli... Ili su proformulisani u sarenu lazu!? Pajticu, ne braneci ove,samo ti ne moralisi!!!!

Bg

Ovo je neki prevarant sto posto..

special image