• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija potpisnica deklaracije protiv GMO soje

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović potpisao je tokom sajma "Zelena nedelja" u Berlinu, Deklaraciju "Dunav soja", o uzgoju bez genetske modifikacije.

Sekretar Golubović je Deklaraciju potpisao 19. januara, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede Austrije, a dokumet su potpisale i zemlje Dunavske regije među kojima su Austrija, Hrvatska, BiH, Bavarska, Mađarska, Slovenija i Švajcarska.

Cilj deklaracije je uspostavljanje nove politike u oblasti gajenja soje koja će omogućiti bolje korišćenje domaćih resursa i umanjiti prekomernu zavisnost od uvoza soje, koja se koristi za proizvodnju hrane, a posebna pažnja biće posvećena uzgoju, preradi i korišćenju soje koja nije genetski modifikovana.

Za srpsku poljoprivredu i Srbiju kao zemlju dunavskog sliva, potpisivanje Dunav deklaracije je od velikog značaja, jer se na taj način jača regionalna saradnja, povećava vrednost domaćih proizvoda i utiče na širenje tržišta "GMO fri" hrane.

Ministarstvo je ukazalo da postoji više različitih uzroka niskog prinosa soje kao što su opšti ekonomski razlozi, visoke cene i klimatske promene. Takođe, razlozi za lošije rezultate proizvodnje, postoje i u organizaciji proizvodnog sektora.

Inicijativa da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije pristupi "Dunav soja" deklaraciji proistekla je na Međunarodnom Soja simpozijumu, održanom u Beču 5. septembra 2012. godine.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemanja 23

Jeste dobra vest..ali dok je Dulic bio ministar poljoprivrede i onaj celavi isto uvezli smo na tone gmo soje koja se prodaje..tako da sta znam.. -.-

xy

Ovo je dobra vest.

katsumoto

samo 2 komentara? BRAVO JUNAČINO

special image