• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guvernerka od Vlade traži da smiri cene hrane

Vlada bi bez odlaganja trebalo da utvrdi i realizuje sistemske mere koje bi doprinele stabilizaciji tržišta i smanjenju cena hrane, kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

U pismu upućen premijeru Ivici Dačiću, čiji delovi su se pojavili ranije u medijima a danas i na sajtu centralne banke, sistemske mere su neophodne jer su aktuelni pritisci na inflaciju presudno uzorokovani nestabilnošću na tržištu hrane.

Izuzetno je važno i da vlada utvrdi srednjoročni okvir korekcija regulisanih cena, kaže guvernerka Tabaković, jer uz održavanje planirane politike zarada u javnom sektoru i penzija, time bi se doprinelo povećanju efikasnosti mera monetarne politike, i izbegle bi se njene nagle promene izazvane fluktuacijama inflacije i inflacionih očekivanja.

U skladu sa Sporazumom o ciljanju inflacije između Vlade Srbije i NBS, u slučaju da odstupanje inflacije od utvrđenog cilja traje više od šest uzastopnih meseci, centralna banka trebalo bi da Vladu pismeno da obavesti o razlozima tog odstupanja, o merama koje se moraju preduzeti i vremenu potrebnom da se inflacija vrati u ciljani raspon.

Guvernerka je naknadno precizirala i pojasnila pismo rečima da "NBS i Vlada Srbije ne dele lekcije jedni drugima".

"Ovo je vreme kada vi možete samo koordinisanom monetarnom i fiskalnom politikom da napravite rezultat. Mi se tako i ponašamo, i verujte da ne nailazimo ni na kakav problem s tim u vezi", rekla je Tabaković Tanjugu.

Ona je naglasila da Vlada ne može da daje naloge NBS, što jasno u zakonu piše - a što ni ona kao guverner ne bi prihvatila. Istovremeno, dodala je, ni NBS nema nameru da utiče davanjem bilo kakvih zadataka vladi, već samo, po zahtevu, daje mišljenje na vladine predloge.

"Zadovoljna sam za sada dinamikom i merom u kojoj se ta mišljenja i predlozi uvažavaju, i uverena sam da će oni donositi vidljive rezultate, ne odmah, ali u roku od nekoliko meseci", istakla je Tabaković.

Pošto je osnovni cilj NBS stabilnost cena i finansijskog sistema kroz ciljanu inflaciju , sporazum vlade i centralne banke podrazumeva da guverner obavesti vladu zašto se inflacija ne nalazi u tim granicama.

"To smo mi i učinili u pismu kojim smo se obratili vladi, ne da bismo delili savete, već da bismo rekli i obrazložili kako, kada i pod kojim uslovima se inflacija može vratiti u granice cilja", objasnila je Tabaković.

(Tanjug, foto: Beta/Marko Rupena)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image