• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ševarlić: Agro savetnika treba duplo više

U Srbiji ima 228 poljoprivrednih savetnika, a treba bar duplo više.

U Srbiji ima više od 2.000 diplomiranih inžinjera poljoprivrede, magistara i doktora poljoprivrednih nauka koji su nezaposleni, a istovremeno Srbija ima upola manje poljoprivrednih savetodavaca nego što je potrebno, upozorio je predsednik Saveza poljoprivrednih inžinjera i tehničara Srbije (SPITS) Miladin Ševarlić.

On je, povodom osnivanja podružnice nezaposlenih agronoma u okviru SPITS-a, u izjavi Tanjugu ukazao da u Srbiji ima samo 228 poljoprivrednih savetodavaca, a najmanje bi trebalo da ih je duplo više.

Prema njegovim rečima, da bi dostigla nivo Hravtske naša država bi morala da utrostruči njihov broj, odnosno da njihov broj poveća osam do 10 puta kako bi dostigla nivo Slovenije.

"Srbija bi morala da ima između 1.000 i 1.200 savetodavaca da bi imala poljoprivredu zasnovanu na znanju", naveo je Ševarlić, ukazavši da je osnivanje podružnice podstaknuto prekidom projekta zapošljavanja agronoma savetodavaca.

On je poručio da država mora na isti način da se odnosi prema stručnjacima iz oblasti agrara, kao i prema onima koji rade u različitim agencijama.

Kako je dodao, s druge strane nezaposleni agronomi moraju da se potrude da samoorganizovanjem obezbede sebi posao, na primer, kroz formiranje zadruge ili agencije preko koje će povremeno i privremeno obavljati stručne poslove.

Ševarlić smatra da je moguće i u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje obezbediti posao za 500 do 800 agronoma, tako što bi ta služba finansirala njihovo zapošljavanje u zadrugama u kojima ih nema.

Agronomi koji govore strane jezike mogli bi da učestvuju i u inostranim projektima, smatra predsednik SPITS-a.

Osnivanju podružnica nezaposlenih agronoma Beograda prisustvovalo je nekoliko desetina, pre svega, mladih agronoma.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image