• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predlog zakona o "Južnom toku" u skupštini

Predlog zakona o "Južnom toku", koji će ubrzati eksproprijaciju zemljišta i pripremu terena za izgradnju tog gasovoda kroz Srbiju, stigao je u skupštinsku proceduru, a njegovo usvajanje se očekuje do kraja januara.

Skupština Srbije bi taj predlog zakona, prema najavama iz resornih ministarstava, trebalo da usvoji po hitnom postupku, zbog ubrzanja poslova na izgradnji deonice "Južnog toka" kroz Srbiju.

Donošenjem posebnog zakona za "Južni tok" stvaraju se uslovu za pribavljanje potrebnih dozvola i izgradnju deonice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju, u koju će biti uloženo oko 1,7 milijardi evra.

Taj projekat je značajan ne samo za privredni razvoj Srbiju, nego i regiona, navodi se u obrazloženju predloga tog zakona, koji "Južni tok" definiše kao projekat od javnog interesa.

Donošenje posebnog zakona o Južnom toku bilo je neophodno, jer se radi o prvom i jedinstvenom projektu takve vrste i obima u Srbiji, a postojeći zakonski okvir u Srbiji u određenim segmentima stvarao prepreke za realizaciju tog projekta u predviđenim rokovima.

Predlogom tog zakona se utvrđuju posebna pravila za potpunu eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda, koja obuhvata oko 10.000 parcela.

Korisnik eksproprijacije je Privredno društvo Južni tok Novi Sad, koje stiče pravo na to eksproprisano zemljište sedam dana od donošenja rešenja o eksproprijaciji.

Južni tok Novi Sad je zajedničko preduzeće Srbijagasa, koji u toj firmi poseduje 49 odsto vlasništva i ruskog Gasproma koji ima 51 odsto akcija.

Predviđena je isplata naknada i taksi vlasnicima parcela, koje se nalaze na trasi gasovoda, po ceni koje ne mogu biti niže od tržišnih, uz davanje roka u kojem je privredno društvo Južni tok Novi Sad dužno da plati propisane takse i naknade.

Vlada Srbije će, kako se navodi u predlogu tog zakona, radi praćenja izgradnje "Južnog toka" , posle stupanja na snagu zakona, obrazovati privremeno radno telo koje će činiti predstavnici ministarstava nadležnih za poslove energetike, finansija, građevinarstva i prostornog planiranja.

Za izgradnju objekata gasovoda Južni tok može se doneti rešenje o građevinskoj dozvoli za pojedinačne faze ili deonice trase, a upotrebna dozvola će se izdati za gasovod, kao jedinstveni objekat. Za realizaciju ovog projekta nisu potrebna sredstva iz budžeta Srbije.

Zakon o Južnom toku stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".
Govoreći o Južnom toku, pomoćnik ministra građevine Aleksandra Damnjanović-Petrović izjavila je Tanjugu da će eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda kroz Srbiju sprovoditi gradovi i opštine, kroz čije će teritorije prolaziti gasovod.

Ona je navela da će se Ministarstvo građevine i urbanizma baviti izdavanjem lokacijskih, građevinskih i upotrebnih dozvola za taj projekat, a da će o eventualnim žalbama odlučivati Ministarstvo finansija.

Izgradnja Južnog toka kroz Srbiju, sa dva kraka prema Republici Srpskoj i Hrvatskoj, treba da počne u prvom kvartalu ove godine, a za izgradnju gasovoda u ovoj godini već je obezbeđeno 105 miliona evra.

(Tanjug, Foto Ilustracija Guliver Getty)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image