• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rast prihoda od carina osam odsto

Prihodi od carina u Srbiji u 2012. godini iznosili su 345 milijardi dinara, što je osam odsto više nego prethodne godine, a tri odsto iznad plana, saopštila je danas Uprava carina.

Ta služba je, po rečima direktora Uprave carina Tihomira Bogićevića, prošle godine obradila više od 7.000 carinskih prekršaja i odužela robu u vrednosti od preko milijardu dinara.

"Sprečeno je krijumčarenje oko 160 kilograma narkotika i 12 miliona komada cigareta, deviznih prekršaja vrednosti preko tri miliona evra, a 900 ljudi je onemogućeno da ilegalno pređe granicu", rekao je Bogićević na godišnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

On je istakao da je primenom pojednostavljenih postupaka, uvedenih pre godinu dana, privreda Srbije uštedela oko milion evra na troškovima za ulazak na carinski terminal.

Neki od vidova pojednostavljenih carinskih postupka trenutno koriste 262 firme u Srbiji, a 47 kompanija ima mogućnost "kućnog carinjenja" robe, odnosno carinjenja u okviru svog poslovnog prostora.

Pomoćnik direktora Uprave carina Veselin Milošević najavio je da će od 1. februara sve kompanije moći da s jednim elektonskim dokumentom preko granice dostavljaju pošiljke vednosti do 1.000 evra.

Direktor Uprave carina je ukazao da postoje nejasnoće u primeni sporazuma Beograd i Prištine o carinjenju robe na severu Kosova.

"Još nije dogovoreno da li će novac od carine ići na poseban račun namenjen finansiranju severa Kosova, za šta se zalaže Srbija, ili na račun carine Kosova, što traži Priština", rekao je Bogićević.

Nije preciziran, kako je kazao, ni postupak registracije preduzeća na severu Kosova.

Bogićević je istakao da je dosta učinjeno u borbi protiv korupcije u carini i da najnovija istraživanja pokazuju da to vide i građani.

"U 2012. godini pokrenuto je 18 disciplinskih postupaka protiv 24 carinika zbog teže povrede službene dužnosti. Okončani su disciplinski postupci protiv 24, od kojih je četvoro dobilo otkaz, 14 je novčano kažnjeno, a šest je oslobođeno od odgovornosti", rekao je Bogićević i dodao da se sada protiv 110 carinika vode disiplinski, pretkrivični ili krivični postupci.

Uprava carina, po njegovim rečima, nastoji da poboljša uslove rada i materijalni položaj carinika, što bi doprinelo boljim efektima borbe protiv korupcije.

U Upravi carina zaposleno je oko 2.580 ljudi.

(Beta Foto Tanjug Zoran Žestić)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image