• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU: Ko nije oslobodio svinje biće kažnjen

Vodećim evropskim proizvođačima svinja iz Nemačke, Francuske i Španije, prete zakonske kazne jer su propustili da od 1. januara svinje oslobode kaveza.

Naime, četvrtina od 12 miliona krmača u EU i dalje je na farmama zatvorena u pojedinačnim boksovima, iako je njihova upotreba zabranjena, preneo je danas Euraktiv Srbija.

Podaci koje je u decembru objavila Evropska komisija pokazuju da se boksovi za svinje u Francuskoj još koriste na dve trećine farmi, u Nemačkoj na polovini farmi svinja a u Irskoj na 43 odsto.

Među zemljama koje nisu na vreme izbacile kaveze su i Belgija, Italija, Holandija i Španija.

Pre roka boksove za krmače iz upotrebe je isključilo deset zemalja EU, uključujući Britaniju u kojoj je zabrana držanja krmača u tesnim boksovima na snazi od 1999.

Uzgajivači svinja tvrde, preneo je Euraktiv Srbija, da kavezi smanjuju posledice agresije među krmačama ali borci za dobrobit životinja insistiraju da zatvaranje krmača u boksove u kojima ne mogu da se okrenu loše deluje na psihu životinja.

Farmeri u EU imali su 11 godina da se spreme za zabranu koja je stupila na snagu na početku godine jer su se članice EU o njoj sporazumele još 2001. godine.

Evropski zvaničnici smatraju da će se Komisija, uprkos izgledima za preduzimanje zakonskih mera i zatvaranje farmi, usprotiviti blokiranju uvoza iz zemalja koje nisu poštovale rok za uklanjanje boksova za krmače.

Podsećanja radi, Komisija je prošle godine zabranila izvoz jaja od proizvođača koji do 1. januara 2012. nisu izbacili iz upotrebe nepropisne kaveze za koke nosilje.

Međutim, u trag svinjskom mesu, odnosno proizvođaču, mnogo bi se teže ušlo, posebno zbog toga što se svinjetina koristi u brojnim prerađevinama, pa bi zabranu izvoza poput one za jaja bilo gotovo nemoguće sprovesti, kažu evropski zvaničnici.

Boksovi za svinje dugi su dva metra a široki 60 centimetara. U njih se krmače smeštaju kada su prasne kako bi ih lakše kontrolisali.

Grupa FNP, francuski proizvođač svinja, procenuje da će zabrana za posledicu imati povećanje troškova proizvodnje za 650 evra po svinji, što je velika suma za sektor koji teško opstaje ili čak pravi gubitke.

Kako je preneo Euraktiv Srbija, farmeri u EU u 2010. godini su proizveli 22,7 miliona tona svinjetine i proizvodnja pokriva 110 odsto potrošnje.

U 2011. godini izvoz svinjetine iz EU porastao je za više od 20 odsto i dostigao tri miliona tona. Najviše je izvezeno u Rusiju i Kinu.

(Beta, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beli

To vam je zookratija.Zašto da se i svinje ne šetaju ulicama.U Evropi svi imaju prava na pravo.

Nsadjanin

Da zive slobodno dok ne budu pojedene?

KospicA

Hahah ovo deluje na psihu svinja, ovo su svinje za klanje, ne za druzenje :)

special image