• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od EBRD-a 65 miliona evra za GSP

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit u vrednosti od 65 miliona evra za Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd (GSP), u cilju modernizacije njegovog voznog parka.

Ovim sredstvima će biti finansirana kupovina 200 niskopodnih zglobnih autobusa, dok će za kupovinu preostalih autobusa biti korišćena sredstva grada Beograda i GSP-a, navedeno je na sajtu EBRD-a.

Novi autobusi će delimično zameniti stari vozni park GSP-a, u kome se nalaze autobusi stariji od deset godina, i unaprediće kvalitet javnog prevoza.

S obzirom da će novi autobusi zadovoljavati Euro-5 norme o emisiji izduvnih gasova, oni će takođe značajno smanjiti emisiju štetnih gasova.

Cilj ovog projekta je da se smanji emisija ugljen-dioksida (CO2) na 35.000 tona godišnje, i da se udeo javnog prevoza u Beogradu održi na 55 odsto, uprkos stalnom povećanju vozila privatnih prevoznika.

"EBRD je spreman da pruži podršku infrastrukturi i transportnom sistemu u Beogradu", rekao je Žan-Mark Peteršmit, izvršni direktor EBRD-a za centralnu i jugoistočnu Evropu, dodajući da je "Beograd ostvario značajan napredak u poslednjih nekoliko godina, a da je otvaranje tog sektora privatnim kompanijama i investicijama doprinelo ostvarivanju snažnih rezultata".

"Ovaj projekat je nastavak izuzetne saradnje između EBRD-a i grada Beograda", rekao je Aleksandar Bijelić, menadžer Beograda, koji je dodao da je "u poslednjih nekoliko godina EBRD postao najvredniji partner u oblasti razvoja i finansiranja prioritetnih investicija u Beogradu".

U poslednjih nekoliko godina, EBRD je finansirao kupovinu novih autobusa, izgradnju novog mosta preko Save, rekonstrukciju mosta Gazela i obnovu tramvajskog voznog parka.

(Tanjug, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock))

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beli

Jel taj EBRD to donira, poklanja ili daje na kredit.Kako izgleda ta saradnja.Ko uzima proviziju, dajte malo više detalja!

special image