• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glad za poslom - jedan oglas 150 prijava

Na jedan oglas za posao u Srbiji u proseku stigne oko 150 prijava, a dešava se, ali izuzetno retko, da na konkurs pristigne čak i 1.500 radnih biografija, pokazala je analiza sajta poslovi.infostud.com.

Kako je saopštio taj portal, u 2012. zanimanja u okviru trgovine i prodaje bila su ubedljivo najtraženija, a u vrhu su se našli i poslovi u oblasti administracije i računovodstva, ekonomije, transporta, ugostiteljstva, marketinga i odnosa s javnošću (PR) i, po prvi put, informacionih tehnologija.

U toj oblasti tokom prošle, kao i u 2011. godini broj oglasa povećan je za 80 odsto, ali broj prijava još uvek ne zadovoljava sve potrebe poslodavaca, pa su to i dalje najdeficitarnija zanimanja i oblasti gde kandidati najlakše dolaze do posla.

Do posla su u 2012. i dalje teško dolazili novinari, urednici i producenti, a ponuda je slabija u odnosu na zainteresovanost kandidata i za menadžere logistike, dispečere i menadžere ljudskih resursa.

Najmanja ponuda poslova, ali i najniže interesovanje kandidata tokom 2012, vladalo je za veterinu, psihologiju i pozicije iz oblasti zaštite životne sredine.

Prema analizi sajta poslovi.infostud.com poslodavci su najčešće raspisivali oglase za komercijaliste, prodavce, administrativne radnike, vozače i programere.

Kandidati su se, međutim, osim za ta radna mesta, najviše interesovali i za pozicije menadžera prodaje i izvoza, poslovnog sekretara, telefonskog operatera, knjigovođa, komercijalnog direktora, magacionera i kurira.

Najmanje je bilo oglasa za bibliotekare, inženjere grafičke tehnologije, snimatelje, procenitelje rizika, inženjere šumarstva, stjuarde, inženjere metalurgije, defektologe i sanitarne tehničare, pa su kandidati zainteresovani za te pozicije imali vrlo malo prilika da nađu posao u struci.

Analiza oglasa objavljenih tokom 2012. pokazala je i da je visoko obrazovanje bio obavezan ili makar poželjan uslov za dobijanje posla u čak 55 odsto oglasa, dok je znanje engleskog jezika traženo u 72 odsto slučajeva.

Na sajtu poslovi.infostud.com lane je objavljeno oko 11 procenata više oglasa nego 2011, a posao je preko ovog sajta pronašlo oko 20.000 ljudi, navodi se u saopštenju tog portala.

(Tanjug)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alka

Ja verujem da se 150 osoba prijavi na jedan oglas i ne samo 150 nego i mnogo vise. Infostud ima opciju koliko je puta pregledan oglas za posao. Na nekima je cifra i do 2000, ma samo pola da konkurise, previse je.

Didi

Ja ne znam osobu koju je ovaj infostud zaposlio, eto ako ima neka se javi ali mnogi su se uzdali u njega i nista. Ne znam stvarno odakle im ova cifra od 20 000 ljudi, mora da racunaju one sezonske poslove gde se traze promoteri starosti do 26 godina. Gde ni staza ni nekih para ni nekog posla.

Skazi

Nazalost, slazem se sa @kreator. Ali ima i id**ta koji NECE da rade, znam za par slucajeva gde su preko veze stigli i davali otkaz posle par dana jer ih je mrzelo:da rano ustanu/sef ih mrzi/ne svidjaju im se kolege... Velika nepravda.

special image