• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Energija: Srbi troše ko da je džabe

Srbi troše 2,5 puta energije po jedinici proizvoda nego zemlje EU.

Energetska efikasnost u Srbiji je izuzetno niska u poređenju sa prosekom u zemljama Evropske unije (EU), jer se u našoj zemlji troši 2,5 puta više energije po jedinici društvenog proizvoda u odnosu na svetski prosek i četiri puta više od proseka u EU, rečeno je danas na Samitu energetskih menadžera Srbije.

Domaćinstva u Srbiji troše 2,5 puta više energije po kvadratnom metru stambenog prostora od nekih zemalja EU, a raspoloživi izvori energije kod nas su daleko ispod svetskog i evropskog proseka, zato je Srbija veoma zavisna od uvoza energenata sa oko 34 odsto, istaknuto je na skupu.

Srbija je postala evropski šampion u neracionalnoj potrošnji energije, a čak i za javnu rasvetu, trošimo 50 odsto energije više nego zemlje EU, rečeno je na Samitu.

Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović najavio je da bi tokom marta trebalo da bude usvojen zakon o efikasnom korišćenju energije, čiji je cilj da obezbedi i podrži racionalno korišćenje energije i doprinese sigurnijem snabdevanju energijom, smanjenju uvozne energetske zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu građana.

Akcionim planom o energetskoj efikasnosti predviđeno je da se u Srbiji do 2019. uštedi devet odsto energije od finalne potrošnje, naveo je Trifunović.

On je dodao da će taj zakon stvoriti uslove za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i formiranje mreže energetskih menadžera.

"Srbija ima najniži stepenen energetske efikasnosti u Evropi. Države zapadne Evrope po kvadratnom metru potroše oko 100 kWh energije godišnje, a u našoj zemlji je potrošnja od 150 do 180 kWh, rekla je Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEF-a.

Od ukupno potrošene električne energije u Srbiji skoro polovinu potroše građani u svojim stanovima, čak 65 odsto te energije odnosi se na grejanje, zbog čega je potrebno povećanje efikasnosti i racionalna potrošnja energije, navela je Karišić.

Na samitu menadžera su predstavnici CEDEF-a potpisali Memorandum o saradnji sa E3 Konsaltingom iz Podgorice, čime je pokrenuta inicijativa za formiranje Mreže energetskih menadžera Crne Gore kako bi se poboljšala energetska efikasnost u regionu.

(Tanjug Foto Ilustracija Guliver Getty)

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

007filip

da se ne vozite svaki dan kolima svugde lako bi se ustedelo para za sve popravke i prepravke, treba vam dici struju na realnu cenu pa da se lepo naucite kako se stedi

Saša

Dajte narodu subvencionisane kredite za stolariju i izolaciju, trošićemo manje od EU. Mislim na prave kredite, a ne kao poslednji put, potrošili pare pre nego što su i počeli da dele, zafalilo im za budžet.

Kreator

Trosimo vise jer spremamo rucak svaki dan i podgrevamo.Spremamo za sporetom razne djakonije itd.Spremanje za sporetom su spanska sela za zapadne zene.A Srbi koriste i bar jedan zamrzivac za hranu,ako ne i dva.Jer mora da se spremi hrane za zimu.Mesa,pecenih paprika za pohovanje,sljiva za knedle,visanja za kolace itd.Srpska tradicija iziskuje obilno koriscenje stednjaka i zamrzivaca i normalno je da trosimo vise struje.Plus svaka kuca ima bojler koji je uzasan trosadzija.na zapadu toplu vodu dobijaju iz toplana.eto zasto mi vise trosimo.Prosto, nesto je tradicija a nesto je moranje.

special image