• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marković: Ne kočim reforme u EPS-u

Predsednik UO EPS tvrdi da smo poštuje procedure. U pres službi najavljuju bankrot, ministratsvo kaže – neće moći.

Upravni odbor (UO) Elektroprivrede Srbije (EPS) ne može da odobri zaduživanje kompanije za 300 miliona evra bez stava vlasnika- države i Vlade Srbije- izjavio je danas Tanjugu predsednik UO EPS-a Aca Marković.

"Ja nisam čovek koji koči reforme u Elektroprivredi Srbije i koji nesazivanjem sednica Upravnog odbora sprečava razvoj kompanije, u kojoj radim više od 30 godina," naglasio je Marković, povodom tvrdnji da se odlaganjem sednica UO onemogućuje finansijska konsolidacija EPS-a.

Za važne odluke u EPS-u, kao što su restrukturiranje i zaduživanje kompanije, potrebne su konsultacije sa Vladom Srbije i ako Vlada kaže - jedan snabdevač i jedan operator distributivnog sistema, za šta se zalaže v.d. generalnog direktora EPS-a, mi ćemo ispoštovati taj stav i UO EPS-a će doneti takvu odluku, najavio je Marković.

Marković je ponovio da ne koči transformaciju i reorganizaciju EPS-a, kao ni finansijsku konsolidaciju preduzeća, uz novi dug od 300 miliona evra, već da se jasno zalaže za pravila rada, poštovanje procedura i uloge UO EPS-a i Vlade Srbije.

Kao predsednik UO EPS-a, koga je imenovala Vlada Srbije, imam pravo i obavezu da od v.d. generalnog direktora EPS-a, koji predlažu Upravnom odboru donošenje raznih veoma važnih odluka za budućnost najvažnije srpske firme, tražim da pribavi od vlasnika EPS-a , nadležnih državnih organa i Vlade Srbije, mišljenje i stav povodom toga što on predlaže, precizirao je Marković.

Kako su se u međuvrenenu u samom EPS-u pojavile dileme da li da se do krajnog cilja - jedan javni snabdevač i jedan operator distributivnog sistema - krene odmah, bez dubljih analiza ili da do tog cilja stignemo postepeno posle određenog vremena, insistirao sam da pre nego što UO EPS-a donese te strateške odluke, svi zajedno , UO, v.d. generalnog direktora i resorno ministarstvo, odnosno Vlada Srbije, zajednički utvrdimo korake ka cilju koji nije sporan, dodao je Marković.

On je napomenuo da s obzirom da Zakonom o energetici nije utvrđen broj javnih snabdevača i operatora, takođe nije sporna oprezana i postupna transformacija pre svega distributivne delatnosti.


Elektroprivreda Srbije (EPS) je u teškoj finansijskoj situaciji i kompaniji preti bankrot već u martu ili aprilu ako Upravni odbor (UO) kompanije što pre ne donese neophodne odluke o finansijskoj konsolidaciji kompanije, saopšteno je danas Tanjugu u pres službi EPS-a.

Sa druge strane, Ministarstvo energetike navodi da neće dozvoliti da bude ugrožena proizvodnja električne energije i snabdevanje potrošača strujom.

U EPS-u napominju da je na sednici UO EPS-a koja je juče trebalo da bude održana, ali je otkazana, na dnevnom redu trebalo da bude odobrenje zajma kompaniji od oko 300 miliona evra, neophodnih za finansijsku stabilizaciju kompanije.

Sve je dovedeno u pitanje i EPS će imati velikih finansijskih problema, ako ne u martu, onda u aprilu, ističu u toj kompaniji.

Na dnevnom redu sednice UO EPS-a trebalo je da bude i izbor javnog snabdevača strujom, što je obaveza EPS-a u skladu za zaključkom Vlade Srbije o restrukturiranju kompanije i sa odredbama zakona o energetici.

U EPS-u kažu da na dnevnom redu te sednice nije trebalo da bude razmatranje smene e Markovića, jer predsednika UO postavlja Vlada Srbije.

Marković je, objašnjavaju u toj kompaniji, otkazao sednicu Upravnog odbora EPS-a pod obrazloženjem da je pre toga potrebno obaviti konsultacije u Vladi Srbije i najavio da bi sednica UO, posle tih konsultacija, mogla biti održana za pet do 10 dana.

Ministarstvo energetike posle svega saopštava da neće dozvoliti da bude ugroženo snabdevanje potrošača.

U Ministarstvu energetike napominju da je tom javnom preduzeću, kao i ostalim javnim preduzećima, povereno poslovanje koje se tiče proizvodnje i snabdevanja potrošača električnom energijom, što je definisano kao javni interes.

Država, kako su istakli, zbog toga što se radi o poslovima od javnog interesa ima neophodne mehanizme da zaštiti taj javni interes.

Kako navode u Ministarstvu, radna grupa za sigurno snabdevanje energentima svakodnevno prati situaciju u energetskom sektoru i već na najavu bilo kakvih problema u snabdevanju potrošača energentima preduzima adekvatne mere.

Vlada Srbije je usvojila program rada EPS-a za 2013. i Upravni odbor te kompanije treba da postupa po tom programu rada, koji je EPS sam predložio, podsetili su u Ministarstvu i naglasili da nije jasno zašto UO EPS-a ne radi svoj posao.

U Ministarstvu navode da su usvojene i polazne osnove za reorganizaciju EPS-a, koji treba da se transformiše u akcionarsko društvo i da ima dve odvojene delatnosti - javnog snabdevanja i distribucije.

Prema novom Zakonu o javnim preduzećima, funkciju upravnih odbora svih javnih preduzeća treba da preuzmu nadzorni odbori što važi i za EPS, napominju u Ministarstvu energetike i dodaju da postojeći upravni odbori treba da obavljaju svoje poslove do imenovanja nadzornog odbora.

To ne znači da stari upravni odbori preduzeća u međuvremenu ne treba da rade, jer su odgovorni za poslovanje tih kompanija, ističu u Ministarstvu i ponavljaju da im nije jasno zašto to i u EPS-u nije slučaj i zašto UO tog preduzeća ne radi svoj posao.
Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Veselin Pješčić ocenio je danas da je bankrotstvo Elektroprivrede Srbije (EPS) malo verovatno s obzirom na značaj tog javnog sistema.

"Eventualno bankrotstvo EPS je nešto što mi nismo sagledavali u našim anailzama. To nam se čini malo verovatno s obzirom na značaj koji to preduzeće i sistem ima za srpsku privredu", rekao je Pješčić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, centralnu banku, uslovno rečeno, najviše brine najavljeno povećanje cene struje, jer će uticati na rast inflacije.

"Ono što mi znamo je da su najavlje ne cene povećanja energenata za nekih 12 odsto, što će na rast inflacije uticati za oko 0,8 procentnih poena", rekao je viceguverner NBS Veselin Pješčić.

Elektroprivredi Srbije (EPS) je hitno potrebna pozajmica od 300 miliona evra, kako bi izbegla bankrot. Taj kredit bi omogućio otplatu dospelih rata ranijih pozajmica EPS-u, jer to preduzeće nema novca da redovno izmiruje obaveze prema kreditorima, kazali su u EPS-u.

"U slučaju da Upravni odbor EPS-a ne odobri raspisivanje tendera za nabavku najpovoljnijeg kredita, kompaniji preti bankrot vreć krajem marta", rekao je direktor sektora za odnose s javnošću EPS-a Milan Mirosavljević.

Sednica UO EPS-a, koja je juče trebalo da bude održana, otkazana je s obrazloženjem da su potrebne dodatne konsulatacije s Vladom Srbije.


(MONDO/Agencije, foto: Ilustracija, Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Nek odmah naplate dugovanja bogatima koji duguju po stotine hiljada dinara pošto imaju \"nekog\" i ne plaćaju struju. Plus krađa struje itd Nek smanje plate radnicima i rukovodstvu na nivo prosečne plate u Srbiji i to bi bilo dovoljno da reši problem. Naravno i da ne dođe do poskupljenja struje jer tada će tek bankrotirati.

kiza

Činjenica je da u epsu rade čitave porodice.Mama radi u jednom mestu tata u drugom dete u trećem.Kad se sve sabere prihod oko 300 000 dinara.Tedndencuja je da se to umnožava.Svima je jasno da to neće moći zauvek da traje jer jednostavno to više nema ko da plaća.Mogu oni i da uzmu kredit kao što su uzimali i do sada, ali nema za koga.To neće niko moći da vrati.

Aryan Brotherhood

Srbija evidentno nije spremna usla u 21 vek sto se struje tice. Nista novo nije uradjeno u smislu povecanja kapaciteta i povecanja proizvodnje el. energije. Ma, da smo napravili makar jednu vetrenjacu, pa da covek kaze nesto, nego nista. Ali i jos jednom veliko ALI, zar se onda mogu dobijati astronomske(za ove prilike) plate? Sto neko rece, kada je gazda pukao i propadao, svi su ispastali po pitanju plata. A ovi najavljuju bankrot, a plate carske.E JBG. Jos zive kao u bivsem SFRJ-u.

special image