• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država ne da pare za EPS, a ni za RTS

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić tvrdi da u budžetu za ovu godinu nikakva sredstva nisu planirana za EPS, niti će ih biti, niti je to toj kompaniji potrebno. Država nema 100 miliona evra za Radio televiziju Srbije, kaže Dinkić.

Dinkić je u izjavi novinarima istakao da država EPS-u može samo da da indirektnu moralnu podršku, ali da je sve u njihovim rukama.

EPS treba prvo da pomogne sam sebi, jer ima mogućnost da iz sopstvenih rezervi i sopstvenim aktivnostima na restrukturiranju bude stabilna kompanija, rekao je ministar.

Dinkić je naglasio da država neće dati garancije nijednom javnom preduzeću za kredite, osim ako oni nisu razvojni ili ako nije u pitanju neka nova investicija, a za tekuća poslovanja svako javno preduzeće mora da nađe unutrašnje rezerve i da napravi unutrašnje reforme.

U međuvrenu, danas iz EPS-a stiže novi vapaj. EPS-u je hitno potrebno zaduženje od 50 milijardi dinara ili bi kompanija već krajem marta mogla da ode u stečaj, izjavio je danas v.d. generalnog direktor EPS-a Aleksandar Obradović.

Obradović je, na konferenciji za novinare, apelovao na Upravni Odbor EPS-a da što pre zakaže sednicu odbora na kojoj treba da bude odobreno zaduživanje kompanije za 50 milijardi dinara i donošenje odluka o osnivanju javnog snabdevača i operatora distributivnog sistema.

Zaduživanje EPS-a je jedini način da se izbegne blokada računa što vodi u bankrot kompanje, rekao je Obradović.

On je rekao da nema objašnjenje za ponašanje predsednika UO EPS-a Ace Markovića koji odlaže zakazivanje te sednice, istakavši da to pokazuje da je ovakav način upravljanja EPS-om neodrživ.

Obradović je rekao da se ne radi o ličnom animozitetu između njega i Markovića niti u ovome vidi politički problem, već samo neophodnost da se poštuje zakon o energetici i zaključak Vlade Srbije iz novembra prošle godine koji predviđa poalzne osnove za reorganizaciju EPS-a.

Obradović je naglasio da je u septembru, kada je preuzeo upravljanje EPS-om zatekao katastrofalnu situaciju u kompaniji, što je posledica neefikasnog rada prethodnog rukovodstva i vođenja neadekvatne politike preko te kompanije, koja za prošlu godinu očekuje gubitak od 33 milijarde dinara.

Dinkić je podjednako "oštar" danas bio i prema zahtevima RTS-a da im država pomogne. On je izjavio da država nema 100 miliona evra za Radio televiziju Srbije i poručio da bi sa tolikim novcem bilo ko mogao da vodi televiziju.

Dinkić je, komentarušići izjavu generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića da je toj televiziji neophodno 100 miliona evra, rekao da je Tijanić preterao u toj izjavi.

"Da damo vama 100 miliona evra onda biste i vi mogli da vodite televiziju. Valjda i oni treba nešto da rade", rekao je Dinkić.

Nije prošlo dugo i reagovao je i kolegijum Radio-televizije Srbije koji je saopštio da ta kuća nikada nije od države tražila sto miliona evra, već da je to procena minimalnog iznosa koji je na godišnjem nivou potreban javnom servisu.

Kolegijum RTS je, povodom izjave ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da država nema 100 miliona evra za RTS, saopštio da je to zapravo iznos koji je televizija ubirala u godinama koje su prethodile početku krize, i da je, za razliku od 2008. kada je prihodovano 106 miliona evra, prošle godine prikupljeno 67 miliona.

"Pomenuta brojka od sto miliona, koju komentariše ministar Dinkić, odnosi se na zbir moguće pretplate, zatim marketinškog prihoda i tek onda, sa eventualnom državnom doplatom, dolazimo do sume koja je neophodna za rad i opstanak javnog servisa ove veličine i ovolikih obaveza", navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije odobrila je pre dva dana beskamatni kredit od 1,8 miliona evra javnom servisu Radio televizije Srbije.

(agencije/MONDO, foto: MONDO)

Komentari 44

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dragan srbski

1986 pokusao da se zaposlim u sipu - prosli sa vezama, 1987 u rtsu i radio beogradu - prosli sa vezama, zaposlim se u epsu - 3 godine plata pripravnika jer nisam hteo da se prikljucim savezu komunista. Japanci me nisu pitali ciji sam, nego me jurili da radim sa njima zbog znanja.Sada sam privatnik i blokiran opet od veza i vezica na tenderima da pokrenem posao. Zakljucak koji god sistem primenite ( komunisti, socijalisti, demokratija, ) sve vam sa vezom radi a ne strucnost. Zato i jesmo trula banana drtava koja nestaje ubrzanim koracima.

Ja

Nek iskljuce RTS,ionako samo Repriziraju Tri Serije

Jos Srbija,potonula nije!

Mladjo,sa nasim a tvojim parama,svako bi mogao da bude ministar.A na KiM se struja ne placa,jedno 30 godina!Kod nas Vlada ne placa struju,mocne firme i pojedinci.A gde Mladjo odose nase pare,porezi na plate,robu,zdravstveno,akcize,puteve,strani krediti...

special image