• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS neće bankrotirati, ali se mora urediti

Elektroprivreda Srbije neće bankrotirati, ali je tom preduzeću neophodna promena u načinu upravljanja da bi efikasnije poslovalo, kažu ekonomisti.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je da EPS kao javno preduzeće ne može da bankrotira, ali da mora da se reorganizuje, jer je glavni i najveći uzrok aktuelne situacije loše i neprofesionalno upravljanje tom kompanijom.

Prema njegovim rečima, do sada se u EPS-u nije vodila briga o smanjenju troškova, već se samo pričalo da je cena koštanja jednog kilovata previsoka i da bi trebalo povećati tarife, što stanovništvo jedva može da plaća.

"Realno bi bilo reorganizacijom podstaći bolje poslovanje i istovremeno regulatoru ostaviti da odredi prodajne cene, koje će biti normalne na tržištu", objasnio je Kovačević.

"EPS je napravljen nakaradno, to je holding koji objedinjuje sve koji se bave strujom, što onemogućava postojanje tržišta. Mislim da bi trebalo razdvojiti distribuciju, prenos velikog napona i proizvođače struje, da budu kao zasebna preduzeća i onda bi se moglo stvoriti neko tržište", rekao je Kovačević za Tanjug.

On smatra da su do sada sve odluke o eventulanom strateškom partnerstvu kompanije donošene netransparentno, što se ne bi smelo raditi.

Neophodan je koncept kako će se to partnerstvo realizovati, koliko će učestovati domaći vlasnik, a koliko inostrani partner, a onda napraviti tender i naći najpovoljnijeg ponuđača, objasnio je Kovačević.

Ekonomski analitičar Saša Đogović je naveo da Vlada Srbije neće dozvoliti da dođe do bankrota EPS-a, takođe ističući da EPS mora da se reorganizuje.

Đogović je kazao da je situacija u EPS-u posledica socijalne demagogije i socijalnih cena struje, zbog čega ćemo sigurno imati jedno ili čak dva poskupljenja struje u ovoj godini.

On je mišljenja da EPS treba postaviti na tržišne prinicpe - da posluje bez državnih subvencija, racionalizovati broj zaposlenih i profesionalizovati menadžment.

Vlada Srbije mora ozbiljno da pristupi reformi EPS-a, ali i ostalih javnih preduzeća, naglasio je Đogović i dodao da treba razmišljati o strateškom partneru za EPS, ali ne kao kupcu, već onom koji bi kroz dokapitalizaciju imao udeo u vlasništvu kompanije.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Nikola Rajaković izjavio je Tanjugu da je situacija u EPS-u vrlo teška i da će se teško prevazići bez ozbiljne finansijske injekcije.

Koliko tu ima politke nije poznato, ali je EPS-u neophodna brza finansijska revitalizacija, istakao je on i naglasio da toj kompaniji potrebno ne samo zaduživanje, već i smanjenje troškova unutar preduzeća.

Podizanje cena struje mora ići paralaelno sa unutrašnjom konsolidacijom kompanije, kazao je Rajaković, istakavši da je teška finansijska situacija u EPS-u posledica neadekvatne cene struje, ali i prošlogodišnjih gubitaka od oko 200 miliona evra, koji su napravljeni zbog hladne zime i uvoza struje.

EPS mora da prevaziđe ovu situaciju, jer je ta kompanija od ogromnog značaja za Srbiju, zaključio je Rajaković.

EPS-u možda treba fiansijska injekcija ali tako nečega sigurno neće biti ove godine, kaže ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

"U budžetu za ovu godinu nikakva sredstva nisu planirana za EPS, niti će ih biti, niti je to toj kompaniji potrebno", kaže Dinkić.

Neće izgleda biti ni komercijalnog zaduživanja. I tako nešto mora da odobri država koja je vlasnik EPS, opominje predsednik UO EPS-a Aca Marković.

(Tanjug)

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vojvoda

Neka naprave racionalizaciju troškova pa će moći da posluju i sa ovom cenom el.energije a ne da prebacuju teret na potrošače a oni da nedomaćinski posluju!

sko frs

Ma gde EPS moze da propadne, sad se dize galama oko toga da bi cena bila niska prilikom privatizacije, e Srbijo Srbijo ...

Smed dervo

Izbaciti visak zaposlenih (a ima ih i previse) ili istom broju zaposlenih smanjiti plate na normalan nivo... Radnici EPS-a u mojoj okolini dodju na posao da se jave i odjave pa sluzbenim automobilom odu da kuci provode radno vreme ili idu na privatan posao. Znaju ovo i glavonje iz vrha EPS-a al' zasto bi se bunile...

special image