• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Ne budi snob! Kupi dobro, a "lokalno"

Nije šija nego vrat, ali jeftiniji – mogla bi da se uprosti priča o "trgovačkim markama" u Srbiji o kojima je istraživao MONDO.

U obližnjoj prodavnici "vašeg" trgovinskog lanca nabasali ste na neka pakovanja proizvoda koje obično kupujete i našli se u nedoumici.

Pakovanje je ok, proizvod deluje solidno, a cena je primamljiva, ali marke su vam nepoznate i ne biste želeli da se kasnije kod kuće osećate "kao magarac" zbog desetak ili pedesetak dinara uštede.

Ne brinite, verovatno ste nabasali na on što je u svetu trgovaca odavno poznato pod nazivom "private labeling", a kod nas od ne tako davno "trgovačka marka".

Radi se o proizvodima, od hrane do kućne tehnike, uglavnom pristojnog kvaliteta po ceni kojom se ne mogu pohvaliti stvarčice koje spadaju pod "markirana roba".

Da bi stav malo pojalsnili navešćemo domaći primer u kome se ne radi o pravoj "trgovačkoj marki" ali jeste u pitanju "private labeling".

Dakle, svako ima pravo da bude "snob" i da kao "pravu stvar" radije kupi, recimo, "Thomy" majonez ali ako zna da rastumači akronim proizvođača PFI, znaće da se radi o srpskom proizvođaču "Polimarku", koji je poznat po svojim kečapima i majonezima.

Svaki proizvođač će, naravno, tvrditi da svoj proizvod pravi po originalnoj recepturi (čak i kada se pravi u istoj fabrici) pa je na vama da prelomite da li ste spremni da platite i ekstra dodatak na pravu cenu za "brend" ili ste zadovoljni i (samo) sa kvalitetom.
Možda i ne znate, ali velika je verovatnoća da ste bar neke ako ne i mnoge, od tih "trgovačkih" proizvoda već ranije konzumirali – pod drugim, odnosno originalnim imenom.

Kao proizvođač, građevinci bi rekli "podizvođač", trgovinske robne marke su najčešće nezavisni mali proizvođači koji rade za velike trgovce, ali ima i onih koji paralelno imaju svoju poznatu marku, a rade i pod tuđim imenom.

Upravo zbog tog kvaliteta, koji se mora dostići da bi roba nekog proizvođača ušla u ponudu trgovačkog lanca, trgovačke marke polako preuzimaju primat u prodaji, a korist imaju svi - i proizvođači, trgovci i potrošači.

U "private labelingu" posao trgovca je da brine o transportu, plasmanu i marketingu i to proizvođaču snižava troškove proizvodnje i, posledično, osetno smanjuje krajnju cenu na rafu.

Da vidimo kako to izgleda u Srbiji

Kod nas je trenutno kupcima na raspolaganju 2.100 proizvoda kompanije "Delez" (bivši Delta Maxi), "DIS" ima 510 artikala, "Metro Cash&Carry" 1.100.

U "Merkatoru" potrošači mogu naći više od 1.000 proizvoda, u prodavnicama "Univerexporta" 600, u "Gomexu" 93, a Aman" ima 300 artikala sa svojim potpisom.

U trgovinskim lancima kažu da oni koji jednom kupe proizvod određene privatne robne marke, a zadovoljni su odnosom kvaliteta i cene, nastavljaju da kupuju isti proizvod.

Šta kaže statistika? Privatne robne marke u ukupnoj prodaji u Srbiji učestvuju sa 3,6 odsto. U Bugarskoj ih ima tri puta više, u Hrvatskoj pet, a u Mađarskoj čak sedam i po puta više nego u Srbiji.

Da su trgovačke robne marke sve popularnije kod potrošača govori i sve veće učešće ovih proizvoda u ukupnom prometu kod nekih lanaca.

Kompanija "Merkator" je prvi trgovac na srpskom tržištu koji je razvio svoju trgovačku marku. U svojoj ponudi ova trgovačka marka trenutno ima oko 1.000 artikala i pokriva sledeće kategorije: osnovni prehrambeni proizvodi, svež program suhomesnatih i mlečnih proizvoda, konditorski proizvodi, osvežavajuća pića, pelene i vlažne maramice za decu, kućna hemija, nega tela, higijenski proizvodi, proizvodi za kuću.

Pokrivajući veliki broj kategorija, u okviru Merkator trgovačke marke postoje sledeće linije: Ambienti, Bonus plus, Lumpi, Lumpi tekstil, Merkator linija, Merkator tekstil, Stočiću postavi se, MyBody, Premium, Minute, Bio, Active life, Pro magic.

Pored svih navedenih linija proizvoda, za svoje potrošače Merkator je u saradnji sa srpskim proizvođačima razvio i blizu 200 proizvoda, koji se ekskluzivno prodaju samo u objektima Merkator i Roda.

U "Delezu" su sistemski razvoj proizvoda privatne robne marke za potrebe naših maloprodajnih lanaca Maxi, Mini Maxi, Tempo i Tempo Express započeli još 2006. godine.

Danas u asortimanu imaju oko 2.300 proizvoda, pod različitim imenima linija: Premia, 365, Care, Home... Javljaju se u skoro svim kategorijma proizvoda, počevši od mesnih i mlečnih prerađevina, smrznutog programa, hleba i peciva preko osnovnih životnih namirnica, konditora i pića pa sve do kućne hemije, lične higijene, tekstila i hrane za kućne ljubimce.

Novosadska kompanija "Univerexport" je još u počecima svog razvoja, bio okrenut ličnim proizvodnim pogonima, što se u neku ruku može smatrati izvorom za razmišljane ili pretečom današnje trgovinske marke.

Posebna pažnja posvećena je kvalitetu proizvoda pod nazivom Baš Baš, kao i kontroli kvaliteta i pružanju garancija da je sve što se na tržištu pojavi pod nazivom Baš Baš, odličnog kvaliteta.

Proizvodi Baš Baš su istog ili boljeg kvaliteta, u odnosu na najprodavaniji proizvod iz pripadajuće robne grupe, a cenovno su povoljniji, tvrde u "Univereksportu".

Od pojavljivanja na srpskom tržištu, kompanija "Merkator" nastoji da pruži svoj doprinos podsticanju privrednih aktivnosti u Srbiji - artikle "Merkator" trgovačke marke proizvodi čak 80 domaćih proizvođača. Broj stranih proizvođača je manji i ukupno ih ima 30.

Od kako je "Merkator" razvio svoju privatnu trgovačku marku, učešće u ukupnom prometu, ali i u pojedinim segmentima "Merkatora-S" je u stalnom porastu.

Kako kažu u ovoj kompaniji prednosti za trgovca se ogledaju pre svega što proizvodi privatne robne marke omogućavaju da samostalno može da unapređuje i dopunjuje asortiman, kontroliše kvalitet i cene proizvoda.

Često se kroz asortiman potrošačima nude potpuno inovativni proizvode koje ne mogu naći u drugim trgovinskim lancima.

Tako je nedavno pod svojim brendom "Delez" u prodaju uvrstio delikatese svetski poznatih kuhinja: meksičke, azijske i indijske.

"Naši potrošači kroz proizvode privatne robne marke dobijaju mogućnost povoljnije kupovine proizvoda koji su im potrebni, a koji pored odlične cene nude i kvalitet", kažu u "Delezu".

A šta je sa proizvođačima? Njima proizvodnja za "private brend" donosi sigurnost i predvidljivost poslovanja, jer omogućava siguran plasman proizvoda i više upošljavanja kapaciteta, daje mogućnost izvoza na druga tržišta gde "Delez" npr. posluje, kao i "know how" prilikom razvoja i pozicioniranja proizvoda.

"Pored najboljeg odnosa cene i kvaliteta, okrenuti smo pre svega proizvođačima koji ispunjavaju visoke standarde kvaliteta u procesu proizvodnje. U najvećoj meri to su domaći proizvođači, dok gotovo 25 odsto dolazi i iz uvoza i proizvedeni su od strane poznatih svetskih proizvođača", kažu u ovoj kompaniji za MONDO.

U kojoj meri su u Srbiji razvijene robne marke? U zemljama EU učešće robne marke u ukupnom prometu je na znatno višem nivou, jer se trgovci iz ovih zemlaja bave razvojem ovih proizvoda i samim tim edukacijom potrošača više od 50 godina.

U Srbiji je primetan osetan rast robnih marki u svakodnevnim kupovinama i veruje se da će kroz stalnu edukaciju potrošača i održavanje i unapređenje kvaliteta ovih proizvoda, broj potrošača koji bira proizvode privatne robne marke biti još veći.

U "Univereksportu" smatraju da se nivo razvoja robnih marki u Srbiji može se okarakterisati kao "zrelu početnu fazu" u poređenju sa evropskim zemljama, ali sa trendom rasta iz godine u godinu.

U tom smislu povećava se broj trgovaca koji razvijaju privatne robne marke, ako i broj kategorija, u okviru kojih se one pojavljuju. Takođe, beleži se i povećanje kvaliteta, kao i stepen prepoznavanja potrošača, što je dovelo do rasta kupaca privatnih robnih marki.

Sličnog su mišljenja i u "Delezu" jer zbog odlične cene ovih proizvoda sasvim izvesno je da će se koncept privatnih robnih marki i dalje razvijati na srpskom tržištu.

(Rade Repija/MONDO)

Tagovi

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aleksandra

Bih rado ali je lokalno papreno. Jabuke 100 i kusur dinara skuplje nego banane...mislim...

maxim

bas se ne slazem sa komentarom koji je ostavio potrosac vezano za delez cajeve, ima ona jedna linija cajeva premia select ili selection, crna kutija sa zlatnim slovima, meni su ti cajevi odlicni, cak bolji i od fructusa, a cena dosta niza. mislim sve je stvar ukusa, ali i medju trgovackim markama ima razlicitih linija proizvoda po kvalitetu. delezova marka od nase zemlje je definitivno najbolja i najkvalitetnija od svih ostalih ali i najskuplja. ima u vecim maksijima i u tempu.

andjelko011

Imam samo jedan, a nadam se, vredan savet: Na proizvodima koji su "trgovacka marka" jasno pise koja je kompanija napravila proizvod za trgovinu u kojoj kupujete. Zasto biste placali npr. Yuhor prasku sunku, kada je znacajno jeftinija Prima praska sunka koju takodje proizvodi Yuhor za Delhaize i istovetnog je kvaliteta, a razlika je samo u pakovanju...

special image