• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JP Putevi Srbije traže skuplju putarinu

Putevi Srbije uputiće Vladi zahtev za poskupljenje putarine, najavio je danas vršilac dužnosti generalnog direktora tog javnog preduzeća Zoran Drobnjak.

Putarina bi trebalo da poskupi za 20 odsto, "za iznos PDV-a", rekao je Drobnjak za RTS i naveo da putarina na našim drumovima nije menjana pet godina.

On je za ponedeljak najavio sednicu Upravnog odbora na kojoj će tema biti inicijativa za poskupljenje putarine.

Cena putarine na srpskim autopuitevima nije menjana od 2008 godine, i iz Puteva Srbije smatraju da je krajnje vreme da se to promeni jer je, kako je rekao Drobnjak, recimo u Hrvatskoj dosta skuplja.

Na primedbe da je tamo i kvalitet puta mnogo bolji, Drobnjak odgovara da se na našim autoputevima bezbedno može voziti propisanom brzinom do 120 kilometara na čas "kao i u Hrvatskoj".

Mi imamo 14 do 15 milijardi od putarine, ove godine imamo pet milijardi od subvencije. To je 20 milijardi, a Putevi Srbije imaju obaveze od nekih 12 milijardi, što znači da nam ostaje osam za zimsko i letnje održavanje puteva", objasnio je Drobnjak.

On je rekao da je za održavanje 10.000 kilometara puteva u Srbiji potrebno 15 milijardi dinara, a ne osam koliko se sada izdvaja, a za normalno funkcionisanje Puteva Srbije čak 40 milijardi dinara.
On je ukazao da su prihvatili da održavaju i lokalne puteve ukupne dužine oko 6.000 kilometara, za koje su bili nadležni opštine i gradovi a za koje su od Vlade dobili 900 miliona dinara, ali taj posao, kaže, košta 15 do 20 odsto više.

Drobnjak je rekao i da su predstavnici lokalnih samouprava tvrdili da mogu da održavaju puteve u svojim opštinama, ukoliko dobiju pare, ali da je sa početkom zime, poslove zimske službe preuzelo preduzeće Putevi Srbije.

Drobnjak kaže i da će od aprila, sa krajem zimske sezone, održavanje puteva biti isključivo u nadležnosti lokalnih samouprava.

Zoran Drobnjak tvrdi i da lokalna putarska preduzeća ne znaju da održavaju puteve bolje od preduzeća koje angažuju Putevi Srbije.

(MONDO, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Duks

Pa zar je ovaj jos uvek je direktor... Neverovatno da je ovaj covek jos uvek odlucuje o bilo cemu u ovoj drzavi . Kakva su to dela iza njega .... pa zar se on jos uvek pita o poskupljenjima putarine. O boze mili sta nas sve nece snaći.

baksy

Ovo stvarno prevazilazi svaku meru od ovog direktora koi je osumnjičen za razne mahinacije i malverzacije. Prvo vi stei do sada imali pdv od 18 % od ove godine taj pdv je otišao na 20% koliko su mene učili u školi i koliko je ovaj moj zakržljali mozak(kako misle ovi političari i ostali da imamo zakržljale mozgove) to je razlika od 2% pa tako da si se gospodine generalni malo zeznuo i dodao 0 pored 2 :). Drugo često sam na relaciji po bg i auto put je katastrofalan a pogotovu naplatna rampa bubanj potok koja je u rupama i neravninama

goran

Da je gospodin direktor upucen znao bi da se u hrvatskoj na autoputevima sme voziti 130 a ne 120kmh tako da covek uporedjuje i prica neistine. Takodje cim se predje granica vizeci se autoputem ka Hrvatskoj ili Madjarskoj auto put u sred zime je kao da je kisa padala bez snega. A kod nas je zatvoren za saobracaj ili jos gore totalno nebezbedan za saobracaj i putarina se naplacuje po punoj ceni. A trebala bi u naj boljem mogucem slucaju u takvim trenucima da bude besplatna ako ne i da vozacima placaju za voznju po tako nebezbednom kolovozu i rizikovanje svog zivota i zivot drugih ucesnika u saobracaju

special image